Simon Bosch Simon Bosch
11/11/2023 14:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/11/2023 11:04

Bitcoin futures-wereld krijgt nieuwe marktleider: Crypto machtsverschuiving

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers klaar voor scherpe daling - $33.000 zeker niet ondenkbaar

Foto: xalien/Shutterstock

In oktober was de Chicago Mercantile Exchange (CME) groot in het nieuws omdat de bitcoin-futurescontracten op het platform een record in interesse bereikten. Een week later werd duidelijk dat de CME nóg populairder was geworden. De beurs heeft nu opnieuw een grote winst te pakken; sinds gisteren is het de grootste.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Binance verliest koppositie in futures

Afgelopen donderdag haalde het bedrijf volgens CoinDesk opnieuw een record. Het open interest (OI) is volgens CoinGlass de afgelopen 24 uur een waarde van 447.900 BTC. Het open interest meet de totale hoeveelheid openstaande bitcoin-futurescontracten – dus zowel long- als shortposities.

De waarde is in 24 uur met maar liefst 4% gestegen, en bij de huidige bitcoin koers is het goed voor een totaalwaarde van ongeveer 16,6 miljard dollar. Ook geeft het bedrag de CME een marktaandeel van ongeveer 24,3%. De CME wordt vrijwel exclusief gebruikt door institutionele handelaren. De groei toont aan dat de interesse in bitcoin (BTC) ook in de professionele financiële wereld enorm is.

Advertisement

Binance nog steeds de grootste voor altcoin futures

Daarmee overstijgt de Amerikaanse derivatenbeurs voor het eerst in twee jaar tijd Binance, die al sinds 2021 duidelijk de grootste in de hele markt voor bitcoin-futures was. Het open interest bij deze cryptobeurs staat op dit moment op 104.700 BTC, of omgerekend 3,9 miljard dollar.

Binance heeft nu een marktaandeel van 23,4% – ver verwijderd van de CME is het dus niet. De eerstvolgende op de lijst is dat wel – dat is Bybit met 16,5% van alle open interest. Het moet ook benadrukt worden dat de CME groot is geworden in ‘gewone futures’, die hebben namelijk een verloopdatum. De crypto-markt kennen we van de perpetual futures, die automatisch worden doorgerold. Wellicht verklaart dit de institutionele interesse in de CME-futures.

Echter is er één ding waar Binance nog steeds groot in is, namelijk altcoins. De CME biedt uitsluitend handel in bitcoin- en ethereum-futurescontracten aan. Voor andere coins moet je naar concurrerende exchanges, en daar is Binance nog altijd heer en meester.

Ondertussen is bitcoin namelijk meer dan 2% in waarde gestegen. Gemeten vanaf gisteren betreft het zelfs een stijging van ongeveer 5%.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement