Simon Bosch Simon Bosch
17/06/2024 18:18 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/06/2024 15:42

Bitcoin ETF’s zien enorme uitstroom: Fed update zorgt voor paniek

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto handelaar verliest al zijn geld door paniekactie

Foto: Atichat Wattanasin Stone/Shutterstock

Vorige week is het maandelijkse inflatiecijfer voor de Verenigde Staten onthuld, en kort hierna volgde de beleidsupdate van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank was iets strenger dan verwacht, en de markt reageerde daarom geschrokken. Dit is ook terug te zien in de resultaten van de verschillende crypto-beursproducten, want die zagen vorige week veel geld vertrekken.

Crypto verovert voetbal: Kraken sluit megadeal met Tottenham
Crypto verovert voetbal: Kraken sluit megadeal met Tottenham

Crypto ETF’s zien enorme outflows

In zijn wekelijkse onderzoeksrapport schrijft crypto-beursfondsuitgever CoinShares dat de zoals gewoonlijk gemeten fondsen zijn gekrompen met 600 miljoen dollar. Dat is het grootste bedrag sinds halverwege maart; toen krompen ze met bijna 1 miljard dollar. Ook is het nogal een contrast vergeleken met twee weken geleden, toen groeiden ze nog met 2 miljard dollar.

Volgens CoinShares komt de kapitaalvlucht waarschijnlijk doordat de Fed een strenge woordkeuze had tijdens de FOMC-vergadering van afgelopen woensdag. De centrale bank verwacht dat het dit jaar maar één keer de beleidsrente zal verlagen om de inflatie in toom te houden. De markt verwachtte tot nu toe twee renteverlagingen. Na deze tegenvaller daalden de koersen van veel cryptocurrencies bijna direct.

Dit is goed terug te zien in de gegevens van de beursfondsen. Die voor bitcoin (BTC) krompen met 621 miljoen dollar. De spot-ETF’s vormden daar het overgrote deel van. Volgens data van The Block ging het om 580,6 miljoen dollar, de rest van het bedrag zal van op bitcoin-futures gebaseerde ETF’s zijn.

Grayscale’s GBTC vormde hier zoals meestal het overgrote deel van. Volgens CoinShares verloren Grayscale’s ETF’s bij elkaar 273 miljoen dollar. Die van Fidelity krompen met 146 miljoen dollar. ARK Invest en 21Shares verloren samen ook een opvallend groot bedrag van 150 miljoen dollar. Ook groeiden de ETF’s die short zijn op bitcoin met 1,8 miljoen dollar, wat suggereert dat meer iets handelaren verwachten dat de bitcoin koers zal dalen.

Advertentie

Altcoins blijven juist sterk

Tegelijkertijd zijn niet alle resultaten van vorige week negatief. Veel fondsen voor altcoins groeiden namelijk licht, die voor ethereum (ETH) groeiden zelfs met 13,1 miljoen dollar. De fondsen voor Ripple’s XRP groeiden met 1,1 miljoen dollar. De enige andere genoemde categorieën die geld zagen vertrekken waren de beursproducten voor solana (SOL) en voor meerdere activa onder één paraplu.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
'Tot 99% van Mt. Gox's bitcoin zullen mogelijk verkocht worden'
Crypto-markt in de war: Mt. Gox-slachtoffers weigeren te verkopen
Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Advertentie