Ivo Melchers Ivo Melchers
08/07/2023 06:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/07/2023 06:00

Bitcoin exchange Bitfinex geeft deel van in 2016 gestolen fondsen terug

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bolsa de Bitcoin Bitfinex devuelve parte de los fondos robados en 2016

Foto: 24K-Production / Shutterstock.com

In 2016 werd het Bitcoin (BTC) land geschokt door een grootschalige hack bij de in 2012 opgerichte cryptobeurs Bitfinex. Het was een van de grootste crypto exchanges van dat moment en dus zorgde het voor een flinke schok op de markt. Kwaadwillenden gingen er destijds met een enorm vermogen van 119.756 BTC vandoor. De cryptobeurs heeft nu aangekondigd dat het een klein deel van de gestolen fondsen terug zal geven aan de slachtoffers.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Terugvordering gestolen crypto

Afgelopen donderdag liet Bitfinex middels een blog weten dat het een totaal van 312.219,71 dollar in cash en 6.917 bitcoin cash (BCH) terug zal vorderen richting gedupeerde klanten uit 2016. Het gaf aan dat het deel uitmaakt van de voortdurende inspanningen in samenwerking met wetshandhavers en andere onderzoeksbureaus om activa terug te vorderen.

De totale stapel aan gestolen activa droegen in 2016 een waarde van 72 miljoen dollar maar inmiddels is dit gestegen tot maar liefst 3,6 miljard dollar.

Het ministerie van Justitie maakte in februari vorig jaar bekend dat het een groot deel van de gestolen activa in beslag had genomen en twee mensen had gearresteerd op beschuldiging van samenzwering om de gestolen crypto wit te wassen. Het was tevens de grootste financiële inbeslagneming ooit van het ministerie.

Bitfinex ontving de activa van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, dat een belangrijke rol speelde bij het in beslag nemen van de gestolen activa en het vervolgen van de daders.

Bitfinex crypto herstelplan

Na de hack bedacht de in Hong Kong gevestigde beurs een plan met als doel de verliezen van de getroffen gebruikers te herstellen. Zogenoemde IOU (‘I Owe You’) tokens, genaamd BFX-tokens, werden geïntroduceerd om gedupeerden te compenseren. Deze tokens vertegenwoordigen een belofte van de beurs om het verloren geld in de loop van de tijd terug te betalen. Elke BFX-token was gelijk aan één Amerikaanse dollar.

Uiteindelijk kondigde Bitfinex aan dat alle uitstaande BFX-tokens volledig waren ingewisseld, wat betekent dat alle gedupeerden zijn terugbetaald. Naast deze BFX-tokens bracht de exchange tevens zijn zogenoemde ‘Recovery Right Tokens’ (RRT’s) uit. Deze tokens werden ontworpen om gebruikers een mogelijk extra herstel te bieden voor het geval dat gestolen fondsen in de toekomst zouden worden teruggevonden.

De tokens dienen dan ook in wezen als een claim op een deel van de teruggevorderde fondsen. Bezitters van deze RRT-tokens kunnen deze namelijk 1:1 inwisselen voor 1 dollar aan teruggevorderd geld.

In de aankondiging verduidelijkt Bitfinex dat het teruggevorderde bedrag niet voldoende is om alle RRT-tokens in te wisselen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto ontbijt: koersen herstellen, beleggers investeren weer & meer
Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie