Simon Bosch Simon Bosch
15/11/2023 18:58 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/11/2023 16:19

Bitcoin koersdaling zorgt voor liquidatie van meer dan $300 miljoen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koersdaling zorgt voor liquidatie van meer dan $300 miljoen

Foto: BEST-BACKGROUNDS/Shutterstock

De crypto-markt is al sinds juni in de ban van de vele aanvragen voor een exchange-traded fund (ETF), of beursfonds, voor bitcoin (BTC). De hype lijkt echter wat uit de doven. Veel koersen maakte gisteren een forse duik en uit marktgegevens blijkt dat veel investeerders verkocht hebben. De koersdalingen zorgden vervolgens voor een flinke liquidatie op de markt.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Grote crypto liquidaties leidt tot long squeeze tijdens koersdalingen

Uit data van CoinGlass blijkt dat op dinsdag zo’n 332 miljoen dollar aan leveraged posities werden geliquideerd. Ruim 291 miljoen dollar daarvan betrof long-posities, en ruim 40 miljoen dollar bestond uit short-posities.

Waar we de afgelopen tijd vaker een short squeeze zagen die gepaard ging met koersstijgingen, zagen we ditmaal dus een zogeheten long squeeze.

Bitcoin was, zoals altijd, verantwoordelijk voor het grootste deel hiervan – bijna 130 miljoen dollar in totaal, om precies te zijn. 120 miljoen dollar hiervan bestond uit long-posities.

De liquidaties zorgden dat de koersdaling in een versnelling terechtkwam. De bitcoin koers verloor zo’n 6% van zijn waarde. Voor ethereum (ETH) geldt hetzelfde verhaal en daalde op dinsdag ook met zo’n 6%. In totaal is op dinsdag ruim 66 miljoen dollar aan ETH geliquideerd.

Advertisement

Loopt het bitcoin ETF optimisme op zijn einde?

De crash volgde na een langdurig optimisme rondom de aanvragen voor spot-ETF’s voor bitcoin en ethereum. Het staat nog niet vast dat deze beursfondsen zullen worden goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder, maar de industrie is hier steeds meer van overtuigd.

Analisten van de investeringsbank JPMorgan waarschuwden vorige week dat de stijgingen door dit optimisme op zijn einde begon te lopen, omdat investeerders wellicht té optimistisch begonnen te worden.

Tegelijkertijd is er volgens de Amerikaanse bank ook bewijs dat institutionele investeerders een belangrijke oorzaak van de stijging waren. Bitcoin is sinds halverwege oktober alleen al met 40% gestegen. Daardoor nam de totale marktwaarde van bitcoin met zo’n 183 miljoen dollar toe.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement