Simon Bosch Simon Bosch
18/01/2023 16:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/01/2023 16:05

Bitvavo-schuldenaar DCG stopt met dividend uitkeren om zich te redden

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: mundissima / Shutterstock.com

Door de bearmarkt zijn veel bedrijven in de crypto-wereld financieel instabiel geworden. Door de problemen bij FTX kreeg ook de enorme kredietverstrekker Genesis problemen. Het moederbedrijf van Genesis is Digital Currency Group (DCG), dat hierdoor mogelijk óók in de problemen zit. Nu is het gestopt met dividend uitkeren aan investeerders.

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

DCG gaat door met korten

Dat schrijft Bloomberg, die een brief aan investeerders van DCG van 17 januari heeft ingezien. Het bedrijf zegt zijn balans te willen versterken door operationele kosten te verminderen en door zoveel mogelijk cash te sparen. Hieronder valt dus ook het stoppen met het uitkeren van dividend aan investeerders.

Hierbij gaat het om dividend dat Digital Currency Group aan zijn eigen investeerders uitkeerde, niet aan de investeerders in Grayscales trustfondsen zoals GBTC. Grayscale is weer een dochterbedrijf van DCG. Hoe hoog deze dividend ligt is niet bekend, DCG is namelijk geen publiek bedrijf en die cijfers zijn dus niet openbaar. In ieder geval werd het elk kwartaal uitgekeerd.

DCG is een gigantisch bedrijf, zo bestond naast Genesis ook een zelfstandige vermogensbeheerder onder de paraplu van DCG. Tot voor kort in ieder geval, want ook deze tak is opgedoekt.

Het bedrijf zou ook overwegen om een deel van de activa in DCG’s portfolio te verkopen. Welke activa dit zouden zijn en of deze activa in hun geheel zouden worden verkocht is niet bekend. Vorige maand ging het nieuws dat DCG-dochterbedrijf Grayscale er rekening mee houdt dat het GBTC-fonds mogelijk opgedoekt moet worden.

Advertentie

Besmettingen crypto-industrie in volle gang

De problemen zijn niet begonnen bij DCG, integendeel zelfs. De problemen begonnen al toen het Terra-ecosysteem (LUNA) voor stablecoins naar nul ging. Dit leidde ertoe dat ook het crypto-fonds Three Arrows Capital (3AC) en de crypto-bank Celsius failliet gingen.

Digital Currency Group had indirect blootstelling aan Terra. DCG-dochterbedrijf Genesis had namelijk geld uitgeleend aan Three Arrows Capital. Dit fonds gebruikte bovendien Grayscale’s GBTC als onderpand. Genesis zegt geen plannen te hebben voor een faillissement, maar wel heeft het extra tijd nodig om weer financieel stabiel te worden.

Voor Bitvavo gebruikers is de situatie bij DCG van bijzonder belang, omdat Bitvavo nog $280 miljoen moet krijgen van DCG. Volgens de Nederlandse exchange zullen zij in ieder denkbaar scenario niet in de problemen komen, maar toch zorgt de kwestie bij veel onzekerheid bij gebruikers.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie