Erik Juffermans Erik Juffermans
09/06/2023 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/06/2023 16:00

CEO van crypto beurs Binance ontkent doorsluizen van miljarden

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Binance helpt politie bij inbeslagname van $277 miljoen aan crypto

Foto: Primakov/Shutterstock

Op donderdag verscheen het nieuws dat Binance.US, De Amerikaanse tak van de grootste exchange ter wereld, miljarden aan klantentegoeden naar een bedrijf van CEO Changpeng ‘CZ’ Zhao doorsluisde. Het zou gaan om in totaal 12 miljard dollar aan klantentegoeden. Dit blijkt uit documenten van de Securities and Exchange Commission (SEC). Inmiddels heeft CZ gereageerd op de geruchten: “Simpelweg onwaar.”

Nieuwe baas van failliete cryptobeurs FTX heeft bizar uurloon
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Binance CEO ontkent alles

“Dit is simpelweg onwaar. Ik weet niet of het aan de journalist ligt of aan de bron. Voor zover ik weet had Binance.US in totaal 2 miljard aan klantentegoeden. Dit bedrag fluctueert afhankelijk van crypto koersen, en daalt wanneer klanten geld opnemen. Alle klantentegoeden zijn gedekt, en hebben nooit Binance.US verlaten.”

Aldus de Binance CEO, die reageert op het nieuwsartikel van crypto platform Coindesk. CZ noemt echter ‘Binance.US’. Het document van de SEC claimt echter niet dat het enkel om Binance.US gaat. De cijfers in de documenten hebben echter betrekking op alle bedrijfsaccounts gerelateerd aan Binance.

Het lijkt er op alsof CZ de aandacht wil verplaatsen naar Binance.US, dat inderdaad nooit 12 miljard aan klantentegoeden heeft gehad. Binance in het algemeen echter wel. CZ lijkt vooralsnog een hoop steun te krijgen. De documenten van de SEC worden door critici bijvoorbeeld bestempeld als ‘propaganda’, of gefabriceerde misinformatie.

Wat is de waarheid?

Een andere reactie belicht een heel ander standpunt. De documenten zijn namelijk een gezworen getuigenis van een SEC accountant. Volgens de tweet zijn de documenten een berg van bewijs. Deze ‘advocaat van de duivel’ wijst op de mogelijkheid dat de cijfers en verwijten aan het adres van Binance en CZ wellicht correct zijn.

Het is een extreem gecompliceerde situatie. Het doet erg denken aan de situatie afgelopen november met FTX. Hopelijk treed Binance niet in de voetsporen van de omgevallen exchange. Een groot verschil tussen de twee situaties is dat vooralsnog de klanten van Binance steun blijven geven aan de exchange en CZ. Maar voor hoelang? 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie