Simon Bosch Simon Bosch
07/04/2023 11:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/04/2023 11:00

Coinbase steunt rechtszaak om Tornado Cash weer legaal te maken

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Ingresos de Coinbase superan expectativas, pero sus negociaciones caen

Foto: Foto: Ascannio/Shutterstock

In augustus van 2022 werd Tornado Cash opgedoekt door overheden. De crypto mixer zou witwassen vergemakkelijken, wat strafbaar is. Echter was er een hoop tegenstand toen de dienst offline gehaald werd, waardoor Coinbase besloot om een rechtszaak te steunen tegen de Amerikaanse overheid. Nu zet het bedrijf uiteen wat de stand van zaken is.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Coinbase steunt Tornado Cash

Op Twitter legt Coinbase’ hoofd van de juridische afdeling, Paul Grewal, uit dat de crypto exchange het belangrijk vindt om mensen hun recht op privacy te waarborgen. Het Amerikaanse Ministerie van Financiën ging er volgens het bedrijf veel te ver door de dienst uit de lucht te halen. Het recht op privacy staat zelfs in de Amerikaanse grondwet, zo beredeneert het bedrijf.

Tornado Cash zou de privacy beschermen van duizenden Amerikanen die zich aan de wet houden, en zou daarom helemaal niet zomaar opgedoekt mogen worden. Criminelen die de dienst toevallig gebruiken zijn volgens deze beredenering geen geldige reden om de dienst maar helemaal illegaal te maken.

Advertentie

Aanklacht Tornado Cash is te abstract

De cryptobeurs beargumenteert ook dat de mixer geen juridische entiteit zoals een persoon (of een bedrijf) is. In plaats daarvan is het software zonder een duidelijke groep van personen. Aan de basis van de software liggen zo’n 20 smart contracts, maar niemand is hier eigenaar van en ze werken zonder bemiddeling van mensen.

[De eigenaren van de tokens in de wallets van Tornado Cash] zijn geen mensen die elkaar ooit hebben ontmoet, maar ze hebben simpelweg hun eigen tokens in dezelfde wallet,” verklaarde de topman.

Er is dus in feite niemand om aan te klagen, alhoewel de overheid simpelweg de ontwikkelaars aan banden heeft gelegd. De Nederlandse Financiële Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft zelfs één van de programmeurs opgepakt, die woonde namelijk in Amsterdam. Het leidde tot een groot protest in Amsterdam. Onlangs werd bekend dat hij nog tot minstens 21 april vast blijft zitten.

Het conflict met Tornado Cash opent de deur naar het verbieden van meer abstracte concepten door de overheid.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie