Kevin Schijven Kevin Schijven
07/01/2024 13:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/01/2024 13:09

Coinbase wil Europese crypto markt veroveren met nieuwe acquisitie

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Coinbase wil Europese crypto markt veroveren met nieuwe acquisitie

Foto: rarrarorro/Shutterstock

Coinbase, de enorme crypto exchange uit de VS, is van plan verder uit te breiden naar Europa.

De bekende beurs wil een grote speler worden op de Europese derivatenmarkt en om dat te doen is Coinbase van plan een bedrijf in Cyprus over te nemen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Coinbase wil crypto derivatenmarkt in Europa betreden

Derivaten zijn financiële instrumenten die hun waarde ontlenen aan de prestatie van onderliggende activa, index of rentevoet.

Het is een markt die bekend staat om zijn complexiteit en hoge risico’s, maar ook om zijn potentie voor hoge rendementen. De derivatenmarkt is goed voor 75% van de totale crypto handel, zegt de beurs in een blogartikel.

Om gereguleerde crypto derivaten te verhandelen in de Europese Unie, waaronder futures en opties, heeft Coinbase de zogeheten MiFID II licentie nodig.

De MiFID II, een update van de EU-regels voor financiële instrumenten, is in 2017 herzien om meer financiële activaklassen te omvatten, waaronder derivaten en valuta’s.

Om deze licentie te verkrijgen is Coinbase van plan om een holdingmaatschappij in Cyprus te verwerven die de licentie in handen heeft. Om welk bedrijf het precies gaat, is echter niet bekendgemaakt.

De acquisitie van de entiteit in Cyprus is een strategische zet die Coinbase in staat stelt om te voldoen aan de “Five-point Global Compliance Standard”, die Anti-Money Laundering (AML), Know Your Customer (KYC), wereldwijde sanctiehandhaving, governance beste praktijken en voortdurende monitoring en rapportage omvat

Advertentie

Grote crypto exchange breidt steeds verder in EU uit

Deze strategie is een reactie op de veranderde regelgeving in Europa met de komst van de zogenaamde Markets in Crypto-Assets (MiCA) wetgeving.

Het is ook een reactie van Coinbase op de onduidelijk regelgeving voor crypto in de VS. In de VS wordt Coinbase geconfronteerd met verschillende rechtszaken.

Coinbase CEO Brian Armstrong heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk aangegeven moe te zijn van de onduidelijk regels in het land.

Coinbase zoekt de laatste maanden daarom houvast in het buitenland. Het handelsplatform wil met deze uitbreiding concurreren met andere grote spelers als Binance, OKX en ByBit.

Het heeft zijn ogen gericht op Europa vanwege de aankomende MiCA-wetgeving. Het heeft al een aanvraag ingediend voor een MiCA-licentie en hoopt deze nog voor het eind van het jaar te ontvangen.

Coinbase heeft onlangs al Ierland verkozen om zijn “regelgevende thuisbasis” op te zetten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie