Simon Bosch Simon Bosch
09/08/2023 19:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/08/2023 19:15

Crisis bij grote crypto beurs? Onderzoeker slaat alarm

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crisis bij grote crypto beurs? Onderzoeker slaat alarm

Foto: Grey82/Shutterstock

Vorig jaar gingen meerdere grote crypto bedrijven onderuit, waaronder natuurlijk FTX. Er gaan al een tijdje geruchten rond dat de situatie rondom het grote Huobi ook niet helemaal pluis is. Volgens een bekende onderzoeker missen er mogelijk grote bedragen bij de bekende crypto exchange. Ook de situatie omtrent stablecoins lijkt niet in orde te zijn.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Gaat crypto exchange Huobi failliet?

Onderzoeker Adam Cochran maakte eerder deze week bekend dat Huobi het mogelijk financieel zwaar heeft. Klanten hebben het afgelopen jaar het leeuwendeel van alle activa opgenomen, en de afgelopen paar weken is er geen einde aan deze trend gekomen. Cochran schrijft op Twitter dat er een verband is tussen Huobi, Tron (TRX) en USDT.

Huobi’s medeoprichter is Justin Sun, die we ook kennen van Tron. Sun heeft onlangs een crypto staking service genaamd ‘stUSDT’ geïntroduceerd. De USDT-tokens die deze dienst beheerd, worden verkocht voor Amerikaanse staatsobligaties, die een stakingrendement van 4,29% mogelijk maken. Volgens Cochran is 98% van het geld op dit platform echter van Sun en Huobi zelf, niet van externe investeerders.

Advertentie

Justin Suns vreemde stakingprotocol

Maar stUSDT verstuurt de USDT niet naar een apart adres, maar naar de adressen van Huobi, Sun en Justin Suns walletadres op Binance. De tokens die op Huobi staan hebben volgens de on-chain analist dus mogelijk meerdere eigenaren. Huobi en Sun gebruiken de USDT om rendement te behalen met stUSDT, terwijl klanten verwachten dat de tokens in Huobi’s wallets gewoon voor een deel van klanten zijn.

In totaal zou stUSDT 507 miljoen dollar aan USDT voor klanten onder beheer hebben. Maar als dit zo is, dan zouden deze tokens verstuurd worden naar Tether om te worden verkocht voor ‘echte dollars’. Deze kunnen daarna worden geïnvesteerd in staatsobligaties voor de genoemde rente. Echter is dit dus niet het geval, want het leeuwendeel wordt verstuurd naar Huobi en naar Suns eigen DeFi-platform JustLend. Het lijkt er dus op dat Sun mogelijk sjoemelt met klantentegoeden.

Render (RNDR) voert drastische veranderingen door: wat moet je weten
Render (RNDR) voert drastische veranderingen door: wat moet je weten

Hoe is Binance betrokken?

Ook Binance is mogelijk indirect betrokken. Binance is volgens Cochran vaak erg snel op de hoogte van riskante situaties. Zo wist het snel FTT te verkopen toen FTX in de problemen kwam.

Nu is het op grote schaal USDT aan het verkopen. Vermoedelijk heeft Binance al in de gaten wat er aan de hand is, Sun heeft nota bene een account op Binance. Bovendien was Binance eerder dit jaar al niet bereid om Suns aandeel in Huobi over te nemen.

De exchange kiest er volgens Cochran voor om zijn eigen USDT te verkopen voor DAI op DeFi-platform Curve. Huobi zegt ondertussen zelf dat er geen problemen zijn, maar dit verhaal krijgt wellicht nog een staartje.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
'Tot 99% van Mt. Gox's bitcoin zullen mogelijk verkocht worden'
Crypto-markt in de war: Mt. Gox-slachtoffers weigeren te verkopen
Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Advertentie