Simon Bosch Simon Bosch
25/10/2022 04:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/10/2022 04:09

Crypto-bank Freeway kampt met financiële problemen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto-bank Freeway kampt met financiële problemen

Foto: Kmpzzz/Shutterstock

In mei ging de bekende crypto-bank Celsius op slot voor klanten omdat het niet genoeg activa meer had om zijn klanten terug te betalen. Celsius’ eigen investeringen waren namelijk te hard gedaald. Maar de berenmarkt lijkt nog niet voorbij te zijn, staking-platform Freeway lijkt nu hetzelfde lot te ondergaan.

Crypto kan groeien tot $7,5 biljoen in 2025 volgens vermogensbeheerder
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Deposito’s Freeway-klanten bevroren?

Dit platform lijkt erg op Celsius, en belooft klanten eveneens een rendement op gestorte cryptocurrencies. Het claimt op zijn website dat klanten twee jaar lang 8% kunnen verdienen als je vrienden naar het platform verwijst. Maar dat (extra) rendement zal ergens vandaan moeten komen, vermoedelijk is het dus alsnog een soort van bank dat zelf ook investeert om dit rendement te kunnen halen.

Het lijkt erop dat de deposito’s van klanten nu zijn bevroren. Als je naar de site gaat krijg je sinds zondagavond direct een melding dat het vanwege financiële stabiliteit niet meer doet aan ‘supercharger purchases’, wat marketingtaal voor ‘buybacks’ van een niet genoemde activa lijkt te zijn. Dit lijkt te betekenen dat de deposito’s van klanten zijn bevroren.

Ook heeft het nu ‘andere activa’ op de balans gezet om te voorkomen dat het financieel verder wegzakt. Het blijft helaas bij erg vaag taalgebruik, en het constateert dat het niet meer kan zeggen totdat de situatie is verbeterd.

Advertentie

Is Freeway crypto-bank Ponzifraude?

Crypto-onderzoeker en criticus FatMan (ook wel bekend als @FatManTerra) schrijft op Twitter dat het ging om een zogenaamde rug pull, waarbij de investeerders de dupe zijn zodra de oprichters van de scam ervandoor gaan met het geld. Hij noemt hiervoor als argument dat hij eerder een aantal transacties heeft gezien die werden ‘vertraagd’, wat erop zou duiden dat er maar een paar grote transacties nodig waren om het platform financieel onstabiel te maken.

Dat schreef hij al op 22 oktober, en zondagavond begonnen officieel de problemen. Hij lijkt het dus bij het rechte eind te hebben. Freeways website noemt een bedrag van 161 miljoen dollar aan ‘supercharger simulations’ wat lijkt neer te komen op het totale bedrag aan activa onder beheer.

Ook zijn de website-administratoren begonnen met het verwijderen van namen en foto’s op de website. Gelukkig is het probleem niet zo groot als dat van Celsius, dat bedrijf had zelfs in mei nog 11,8 miljard dollar onder beheer. Freeway is in verhouding dus een kleintje.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie