Robin Hazekamp Robin Hazekamp
30/11/2023 12:41 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/11/2023 11:50

Crypto beurs FTX krijgt groen licht voor megaverkoop

Ethereum-ETH Solana-SOL Bitcoin-BTC more-coins-icon
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto beurs FTX krijgt groen licht voor megaverkoop

Foto: Sergei Elagin/Shutterstock

De failliete crypto exchange FTX probeert met man en macht om alle schuldeisers terug te betalen. Op 29 november kreeg het bedrijf van de rechtbank te horen dat ze $873 miljoen aan aandelen in Grayscale- en Bitwise fondsen mogen verkopen. Deze aandelen waren een maand geleden nog gewaardeerd op $744 miljoen, maar zijn door koersstijgingen flink in waarde toegenomen.

Crypto exchange Uniswap komt met revolutionaire update
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Failliete crypto exchange FTX krijgt groen licht voor verkoop

De U.S. Bankruptcy Court van Delaware heeft besloten dat FTX zijn Grayscale en Bitwise aandelen mag verkopen. Het gaat om $873 miljoen aan aandelen verdeeld over Grayscales Bitcoin Trust (GBTC), Ethereum Trust (ETHE), Ethereum Classic Trust (ETCG), Litecoin Trust (LTCN), Digital Large Cap Trust (GDLC)— en het Bitwise 10 Crypto Index fonds.

Op 25 oktober werden de 32 miljoen aandelen nog gewaardeerd op $744 miljoen. Door koersstijgingen van ethereum (ETH) en bitcoin (BTC) zijn deze aandelen flink in waarde gestegen. De opbrengst van de verkoop van de aandelen zal worden verdeeld over de schuldeisers van FTX. Een jaar geleden had het bedrijf nog een openstaande schuld van $8 miljard.

De verkoop van de aandelen zal een aanzienlijke hoeveelheid schuldeisers compenseren. De timing van de verkoop helpt ook mee, gezien de aandelen momenteel een stuk waardevoller zijn. Verwacht wordt dat de verkoop van de aandelen geen significante impact zal hebben op de crypto koersen

Advertentie

Enorme solana en bitcoin voorraad FTX vormt gevaar voor de markt

FTX heeft nog een aanzienlijke hoeveelheid crypto in bezit. In totaal zou het gaan om $3,4 miljard aan cryptomunten zoals solana (SOL). In september kreeg de failliete exchange te horen dat ze hun resterende crypto mogen verkopen om schuldeisers te compenseren. 

Alhoewel dat voor een hoop mensen een uitkomst is, laat het menig man zweten. Onder andere de $1,1 miljard aan solana dat het bedrijf in bezit heeft, kan een enorme invloed hebben op de markt. Als dit allemaal in korte tijd verkocht wordt, is het waarschijnlijk dat de koers door het enorme aanbod opeens hard daalt. 

Gelukkig lijkt het erop dat FTX daar rekening mee houdt. FTX zal enkel verkopen aan institutionele investeerders die verplicht zijn om de coins voor een bepaalde tijd vast te houden. Ook heeft het bedrijf een limiet van $200 miljoen aan verkochte assets per week. Daarmee lijkt het gevaar voor nu afgeweken.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie