Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
14/11/2023 10:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/11/2023 07:34

Crypto comeback: ex-team failliete exchange maakt doorstart

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Shutterstock/Chinnapong

De crypto exchange FTX ging eind vorig jaar failliet. Veel investeerders kwamen bedrogen uit, net als veel werknemers bij het bedrijf. Een groep voormalige werknemers heeft besloten om met een schone lei te beginnen. Om die reden openen ze een nieuwe crypto exchange in Dubai.

🔔 Vandaag: Alle Nederlanders crypto-bezitters krijgen €60 gratis goud
  • Advertentie
  • GoldRepublic

Failliete crypto exchange

De werknemers die in Dubai aan de slag gaan zijn voormalig jurist bij FTX, Can Sun en Claire Zhang, en Armani Ferrante. De nieuwe exchange zal Backpack Exchange gaan heten en wordt aangeboden door de start-up Trek Labs dat wordt geleid door Can Sun.

Backpack Exchange is van plan om het anders aan te pakken en  gebruikt een technologie voor zelfbewaring die een multi-party computation (MPC) techniek integreert om fondsen te beveiligen. MPC is een geavanceerde cryptografische techniek die het mogelijk maakt om berekeningen uit te voeren op gegevens die zijn verdeeld over meerdere partijen, zonder dat een van de partijen de volledige gegevens hoeft te onthullen. Het stelt gebruikers in staat om transacties te verifiëren voordat fondsen worden verplaatst.

Sun en Ferrante zijn er op uit om hun ervaringen bij het gefaalde FTX te gebruiken. In tegenstelling willen ze een veilige omgeving creeren waarbij het beschermen van klantfondsen centraal staan. Daarnaast streven de oprichters ernaar zo transparant mogelijk te zijn. Het zal gelukkig niet lang duren voordat crypto investeerders gebruik kunnen maken van de exchange. Momenteel is het platform in beta maar wordt een bredere lancering later deze maand verwacht.

Advertisement

FTX in strijd met ByBit

Op de achtegrond speelt nog altijd de faillisementszaak van FTX. Het bedrijf heeft ondertussen juridische stappen ondernomen tegen concurrent ByBit. De rechtszaak, die ook de investeringsafdeling Mirana en verscheidene topmanagers van ByBit betreft, draait om de bewering dat ByBit misbruik maakte van zijn “VIP”-status. FTX stelt dat ByBit vlak voor het faillissement van FTX aanzienlijke bedragen aan contanten en crypto activa heeft teruggetrokken, met een totale waarde die nu bijna $1 miljard bedraagt.

Dit zou mogelijk zijn gemaakt door prioriteit te geven aan Mirana’s opnames, ten koste van gewone klanten. De aanklacht omvat ook beschuldigingen over ByBits controle over BitDAO (dat nu Mantle heet) en beweringen dat ByBit restricties oplegde aan FTX om een resterend saldo van $20 miljoen te “gijzelen”.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
betalen_en_handelen_in_gulden_en_bitcoin_gebruik_nocks
Handelen in Gulden en Bitcoin met het Nederlandse Nocks Trade
SATOS_verzint_oplossing_advertentieverbod_google_en_facebook
Spot een fiets, krijg bitcoins voor niets!
Advertisement