Robin Hazekamp Robin Hazekamp
03/08/2023 16:43 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/08/2023 16:43

Crypto hacker pleegt perfecte diefstal, maar kan er niets mee

Nieuws
Ethereum hacker stuurt $62,8 miljoen terug naar oud werkgever uit angst

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Afgelopen dinsdag maakte een slimme hacker een emotionele rollercoaster mee. De internetcrimineel kreeg het voor elkaar om op ingenieuze wijze miljoenen aan crypto te stelen. Toen de hacker vervolgens triomfantelijk een champagnefles opentrok, kwam hij of zij erachter dat er helemaal niks meer met de buit gedaan kon worden.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Slimme crypto hacker steelt miljoenen, kan er niks mee

Op 1 augustus voerde een hacker, waarvan de identiteit nog niet bekend is, een slimme diefstal uit. De hacker had bijzonder wat voorwerk gedaan, zo blijkt uit de transactiegegevens. Hij of zij zocht een slachtoffer uit en keek zorgvuldig naar welke adressen de ongelukkige crypto verzond. 

Vervolgens maakte de slimme crimineel een adres aan die bijna exact leek op waar het slachtoffer normaal gesproken crypto naar verzond. Daarna kreeg de hacker het voor mekaar om de nietsvermoedende man of vrouw erin te luizen. Die verstuurde de enorme som aan Tether (USDT) naar de imitatie in plaats van het bedoelde adres, meldt Changpeng Zhao, CEO van Binance.

De schade bedroeg in totaal 20 miljoen USDT, ter waarde van $20 miljoen. De munt is namelijk een zogeheten stablecoin, die altijd een vaste waarde aanhoudt. In het geval van USDT staat die vaste waarde gelijk aan de Amerikaanse dollar. Echter kreeg het bedrijf achter de munt, Tether, het voor elkaar om binnen een uur het adres van de hacker te blacklisten. Dit houdt in dat de hacker helemaal niks meer met de crypto kan.

Advertentie

Razendsnelle actie van Tether roept vragen op

De USDT zit nu onaangetast in de blacklisted wallet, ofwel digitale opslag, van de hacker. Dat Tether zo razendsnel reageerde is vrij bijzonder. Normaal gesproken duurt het meerdere uren tot dagen totdat er actie wordt ondernomen. Eerst moet het bij de instanties en bedrijf worden gerapporteerd, dan komt er een onderzoek etc. Maar nu werd er bijna direct gehandeld. 

Dat heeft een hoop speculatie opgeroepen binnen de crypto industrie. Vanwege de enorm snelle reactie wordt er vermoed dat het slachtoffer contacten heeft binnen Tether. De enorme bedragen die er van en naar het adres van het slachtoffer worden verzonden zijn ook bijzonder. Niet iedereen stuurt wekelijks meerdere miljoenen naar hetzelfde adres. De identiteit van het slachtoffer blijft echter nog steeds onbekend.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Robin Hazekamp is sinds mei 2023 actief bij Crypto Insiders. Als freelance vertaler kwam hij in contact met het platform. Hij is momenteel bachelorstudent Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Robin heeft een brede interesse in crypto, mede dankzij Europese politieke competities waarin hij uitblonk. Zijn expertise ligt op het gebied van regelgeving, psychologie en criminaliteit binnen de cryptowereld.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Bitcoin volgt patroon uit 2016 perfect, suggereert nieuwe stijging
Coinbase waarschuwt: Onrustig crypto-kwartaal op komst
Miljarden aan bitcoin terug op de markt, koers daalt naar $59.000
Bitcoin overleeft Mt. Gox schok: analisten verdeeld over marktimpact
Advertentie