Simon Bosch Simon Bosch
06/08/2023 08:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/08/2023 08:00

Crypto investeringsfondsen slim? Bitcoin rendeerde veel beter

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin koers: let op deze belangrijke steunniveaus

Foto: tomeqs/Shutterstock

In de crypto bullmarkt van de afgelopen paar jaar waren er perioden waarin eigenlijk iedereen wel geld leek te verdienen – bijna alles wat je kon kopen steeg namelijk in waarde. Maar dit geldt over het algemeen niet voor lang, daarom zou je kunnen overwegen om je geld te laten investeren door een professional. Maar in de eerste helft van dit jaar hebben de meeste crypto-investeringsfondsen helemaal niet zo goed gerendeerd.

Paniek onder bitcoiners: langetermijnhouders dumpen massaal
Paniek onder bitcoiners: langetermijnhouders dumpen massaal

Crypto investeringsfondsen onderpresteren

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Zwitserse crypto-investeringsadviseur 21e6 capital. Investeringsfondsen die zich specifiek op crypto richtten haalden namelijk een rendement van slechts 15,2%. Maar als je je geld ‘gewoon’ in bitcoin (BTC) had gestopt, dan had je sinds begin dit jaar een rendement van 88% kunnen halen.

Dat is volgens 21e6 Capitals marketingmanager Maximilian Bruckner ongewoon, want in het verleden wisten crypto-fondsen juist flink beter te presteren dan bitcoin. Bruckner constateert dat dit komt doordat de markt de afgelopen zes maanden erg onvoorspelbaar was – zelfs voor cryptocurrencies.

Na de implosie van FTX kozen volgens hem veel fondsen ervoor om veel cash aan te houden, waardoor ze een flink deel van de optrend hebben gemist. Ook hebben veel altcoins erg slecht gepresteerd, zeker nadat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) veel tokens heeft gelabeld als ongeregistreerde effecten. Fondsen die hun strategieën baseren op momentum hebben ook grotendeels de boot gemist. De momentum was er immers grotendeels niet.

Advertentie

Crypto fondsen in het algemeen krimpen

Een vergelijkbaar beeld zien we bij Exchange Traded Products (ETP’s) en Exchange Traded Funds (ETF’s). Na grote inkomende bedragen zien veel van deze financiële producten voor crypto het geld weer vertrekken. Gemeten vanaf begin dit jaar zijn de cijfers positief, maar toch wekt de markt de indruk dat het niet helemaal zeker is over de richting.

Investeringsfondsen met een actieve strategie hebben hier kennelijk minstens zoveel last van gehad. Ondertussen zijn er namelijk veel bedrijven die crypto-investeringsfondsen met een passieve strategie willen registreren.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox 'kort' vertraagd
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox ‘kort’ vertraagd
'De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,' zeggen analisten
‘De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,’ zeggen analisten
Grote cryptobeurs trekt stekker uit 'bitcoin hotel' project
Grote cryptobeurs trekt stekker uit ‘bitcoin hotel’ project
Advertentie