Roy van Krieken Roy van Krieken
23/11/2022 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/11/2022 19:00

‘Deepfake’ van FTX CEO licht investeerders op

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
XRP houders doelwit nieuwe scam via neppe Ripple en Binance websites

Foto: Edaccor/Shutterstock

Een zogeheten deepfake, ofwel een nepvideo, van de voormalig CEO van FTX, Sam Bankman-Fried (SBF), gaat rond op het internet. In de video belooft SBF gebruikers van FTX financiële compensatie voor mogelijke verliezen, maar het is natuurlijk nep. Het gaat hier om niets meer dan oplichting. Van compensatie is geen sprake en goedgelovige gebruikers worden naar een phishing website geleid.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

SBF deepfake

De behoorlijk amateuristisch gemaakte deepfake video is gecreëerd met programma’s om Bankman-Fried en zijn stem na te bootsen en probeert gebruikers naar een gevaarlijke site te leiden onder de belofte van een “giveaway” die “je cryptocurrency zal verdubbelen”. Vanzelfsprekend is dit onzin.

De video zou circuleren op een ‘geverifieerd’ account op Twitter van de voormalig FTX CEO. 

“Hallo iedereen. Zoals jullie weten gaat onze FTX exchange failliet. Maar ik haast me om alle gebruikers te informeren dat jullie niet in paniek moeten raken. Als compensatie voor het verlies hebben we een wegeefactie voor jullie voorbereid waarbij je je cryptocurrency kunt verdubbelen.

Ga niet naar deze website.

Poging tot oplichting

Het account is ondertussen van Twitter verwijderd. Het is niet bekend hoeveel mensen in de deepfake zijn getrapt en zodoende mogelijk de toegang tot hun crypto wallets uit handen hebben gegeven. 

Op sociale media wordt de video goed belachelijk gemaakt. Zo zou de kwaliteit van de deepfake erg slecht zijn en ook wordt er de draak gestoken met de echte SBF. Zo stelde een gebruiker dat de ‘neppe’ SBF tenminste durft toe te geven dat FTX failliet is en iemand anders geeft aan dat hij niet kan bepalen wie er nu meer leugens verspreidt; de echte of de neppe SBF.

Hoe dan ook laat het maar weer eens zien dat oplichters elke mogelijkheid aangrijpen om crypto investeerders van hun geld te beroven. Wegeefacties die zogenaamd cryptogeld verdubbelen zijn altijd nep. Als iets te goed klinkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo. 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie