Simon Bosch Simon Bosch
06/01/2023 20:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/01/2023 20:01

Dit gaat de volgende bitcoin crash veroorzaken, volgens miljardair

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin in gevecht met $25.000: wat een doorbraak betekent voor de koers

Foto: allstars/Shutterstock

Er zijn een hoop factoren waarom de markt voor cryptocurrencies zo hard is gedaald, maar toch houdt de markt relatief goed stand. Maar volgens investeerder en miljardair Mark Cuban gaat hier een einde aan komen. Exchanges zouden namelijk de prijzen kunstmatig hoog houden.

Bitcoin wallet van El Salvador gehackt, persoonsdata gelekt
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Wash trading nog steeds een groot probleem?

In een interview met TheStreet waarschuwt de bekende Shark Tank-investeerder voor wat hij ziet als het volgende grote schandaal: wash trading. Dit is een illegale tactiek om prijzen van activa te manipuleren. Bij wash trading wordt expres veel gekocht en verkocht, waardoor het lijkt alsof er veel meer liquiditeit is. Dat maakt het kopen en verkopen van grote bedragen makkelijker, wat vertrouwen wekt.

Cuban denkt dat wash trading veel plaatsvindt op gecentraliseerde exchanges. Hij noemt echter geen namen, en ook zegt hij niet of cryptobeurzen hier zelf aan meedoen. Hij heeft zelfs helemaal geen feitelijk bewijs voor zijn vermoeden. “Er zou voor tientallen miljoenen dollars aan liquiditeit zijn voor tokens die niet zo veel gebruikt worden. Ik kan me niet indenken waarom ze [zonder wash trading] zo liquide zouden zijn,” geeft hij als argument.

Afgelopen zomer schreef Forbes dat meer dan de helft van alle bitcoin (BTC) trades nep is. Cuban is dus niet de enige die dit denkt. Uit een analyse van blockchain-onderzoeksbureau Dune gebeurt het ook in de wereld van NFT’s (Non-Fungible Tokens). In 2022 zou 60% van al het NFT-handelsvolume bestaan uit wash trades. Volgens de Amerikaanse overheid ging het in 2022 zelfs om 70% van alle aan- en verkopen.

Advertentie

Mark Cuban: volgende bitcoin crash is onderweg

Als het klopt dat dit probleem nog steeds bestaat, dan heeft de markt mogelijk een probleem als de betrokken partijen gedwongen worden om te stoppen. Als dit volume verdwijnt, dan kunnen prijzen gemakkelijker naar boven of naar beneden gestuurd worden door de overgebleven handelaren. Cuban denkt dat het voor een implosie gaat zorgen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie