Thom Derks Thom Derks
12/11/2022 11:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/11/2022 11:03

Dit is hoeveel FTX moet betalen na het annuleren van stadiondeal

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

Foto: Shutterstock/Felix Mizioznikov

FTX haalde vorig jaar alle headlines met een sponsordeal ter waarde van 135 miljoen dollar om de naamrechten van het basketbal-stadion van Miami Heat over te nemen. Afgelopen vrijdag maakte Miami Heat bekend dat het de relatie met FTX beëindigd heeft vanwege het faillissement van de beurs, dat meldt CoinDesk.

Oprichter crypto-witwasser verschijnt voor Nederlandse rechtbank
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

FTX moet nog 16,5 miljoen dollar betalen

Als gevolg van het activeren van de faillissement-clausule in de sponsorovereenkomst, is FTX de sportclub nog 16,5 miljoen dollar schuldig. “In het geval van een faillissement van FTX […] moet het beursplatform binnen 60 dagen drie jaar aan sponsorgelden betalen”, zo staat er in het contract.

Nadat FTX na het tekenen van de overeenkomst al 14 miljoen dollar moest aftikken, staat er nu dus nog eens 16,5 miljoen dollar open. Als die betaling niet binnen 10 werkdagen binnen is bij de stadionbeheerder, dan mag het over dat bedrag ook nog eens een jaarlijkse rente van 12 procent rekenen.

Op dit moment lijkt het echter zeer onwaarschijnlijk dat FTX het voor elkaar krijgt om die gelden bij elkaar te schrapen. Zeker in combinatie met alle andere schulden die op dit moment openstaan voor het beursplatform. Overigens is dit niet alleen pijnlijk voor Miami Heat, maar ook voor de crypto-sector in het algemeen.

Advertentie

Wie wil er nog in zee met crypto-bedrijven?

De grote vraag is natuurlijk welke sportclub of andere organisatie er op dit moment nog gek genoeg is om met een crypto-bedrijf in zee te gaan. Hoewel er voldoende betrouwbare en goede partijen zijn, zal het FTX-schandaal de reputatie van de industrie enorm schaden.

Wat dat betreft is het te hopen dat de industrie dit goed oppakt en vanaf heden zo transparant mogelijk is over zijn financiële gezondheid. In het kader daarvan is het goed om te zien dat veel beurzen al kiezen voor Proof-of-Reserves. Dat is overigens alleen maar een goede eerste stap.

Een Proof-of-Reserves laat immers nog niet zien wat voor schulden er tegenover die bezittingen staan. Het is goed mogelijk dat een beurs voldoende assets heeft om de klanten te betalen als die massaal hun crypto opnemen, maar als de schulden vele malen groter zijn dan de bezittingen, kunnen er alsnog problemen ontstaan.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie