Simon Bosch Simon Bosch
03/01/2024 16:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/01/2024 15:37

Faillissement crypto exchange FTX kan nog jaren duren

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Faillissement crypto exchange FTX kan nog jaren duren

Foto: Tada Images/Shutterstock

Eind 2022 ging cryptobeurs FTX failliet. Inmiddels is dat al meer dan een jaar geleden, FTX-medeoprichter Sam Bankman-Fried (SBF) is al veroordeeld en de industrie lijkt alweer langzaam bij te zijn gekomen. Maar het faillissement is nog steeds niet opgelost, en dat zou ook nog lang kunnen duren. Volgens een ervaren advocaat zou het zelfs nog jaren kunnen duren.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ellende bij FTX nog lang niet voorbij?

In een interview met The Block verklaart Alan R. Rosenberg, partner bij Markowitz Ringel Trusty & Hartog dat de zaak misschien nog lang niet afgelopen is. Dit Amerikaanse advocatenkantoor heeft onder andere ervaring met faillissementen. Rosenberg benadrukt dat FTX beroep heeft gedaan op een terugvorderingsmechanisme, waardoor FTX van veel klanten miljoenen dollars terug wil zien:

”In sommige gevallen zijn deze [claims van FTX] vermoedelijk erg significant. De organisaties van wie FTX het geld terug wil zijn prima in staat om zichzelf te verdedigen. Het is goed mogelijk dat dit nog heel lang door zal gaan.”

Daarnaast heeft FTX zelf ook nog crediteuren, die juist geld van FTX terug willen. Dit bedrag wordt geschat op 8 miljard dollar, alhoewel vorig jaar bleek dat het exacte bedrag niet helemaal duidelijk is. Er blijkt alvorens FTX’ faillissement boekhoudkundig een hoop mis te zijn gegaan.

In 2022 zijn verschillende crypto-bedrijven failliet gegaan. Zo hebben Celsius en BlockFi te maken gehad met vergelijkbare faillissementen als die van FTX. BlockFi trad afgelopen oktober echter al uit het faillissement en Celsius maakte in november een doorstart als bitcoin miner bekend.

Toch is FTX geen uitzondering. Het faillissement van de crypto exchange Mt. Gox is bijvoorbeeld ook nog steeds niet voorbij. Sommige klanten kregen pas afgelopen december hun geld terug, terwijl het faillissement in 2014 was.

Advertentie

Kosten bij FTX liggen nog steeds hoog

Tegen FTX-medeoprichter Sam Bankman-Fried heeft de rechter al een oordeel geveld. Een vervolgproces komt er niet. De crypto-industrie was daar ietwat geschokt over, want er zijn nog verschillende belangrijke vragen die nu onbeantwoord zijn gebleven.

Het scheelt dat SBF nu geen verdere deuk meer kan maken in het budget van FTX, maar toch blijft het kapitaal van FTX krimpen. Het nieuwe bestuur dat moet helpen met het teruggeven van het kapitaal brengt namelijk zelf ook hoge kosten in rekening.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
Advertentie