Timo Bult Timo Bult
31/01/2024 18:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/01/2024 18:12

FTX maakt abrupt einde aan hoop, veroorzaakt bizar koersverloop FTT

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto beurs FTX verkoopt Europese tak terug voor fractie van de prijs

Foto: Rcc_Btn/Shutterstock

FTX, voorheen een van de grootste crypto exchanges maar inmiddels failliet, heeft een behoorlijk verrassende uitspraak gedaan in de rechtszaal. In Delaware, Verenigde Staten, liet FTX advocaat Andy Dieterich weten dat een herlancering van het handelsplatform van de baan is. De FTX token (FTT) koers reageerde heftig op het onverwachte nieuws.

Grote financiële instellingen nog steeds sceptisch over bitcoin stijging
Grote financiële instellingen nog steeds sceptisch over bitcoin stijging

FTX gaat geen nieuwe crypto exchange lanceren

In de rechtszaal deed Dieterich een aantal verwijtende uitspraken naar de oprichter van de exchange, Sam Bankman-Fried. Daarbij werd duidelijk dat een herlancering er niet meer in zit voor FTX. Dat schrijft Reuters op basis van de ontwikkelingen in de rechtszaal op donderdag 31 januari.

Aanvankelijk was het plan om FTX voor internationale gebruikers opnieuw leven in te blazen. Zodoende zouden schuldeisers die nog geld krijgen van het bedrijf, een aandeel kunnen krijgen in een platform dat wél succesvol kan zijn. Deze aandelen zouden vervolgens een deel van de terugbetalingen moeten vertegenwoordigen.

Maar volgens advocaat Dieterich zit dit plan er niet meer in. “FTX was een onverantwoordelijke schijnvertoning, gecreëerd door een veroordeelde misdadiger [Sam Bankman-Fried, red]”, aldus de faillissement advocaat.

“De kosten en risico’s van het creëren van een levensvatbare crypto exchange van wat de heer Bankman-Fried in een afvalcontainer heeft achtergelaten, waren zijn te hoog.”

De plannen om FTX opnieuw te lanceren werden in augustus 2023 bekendgemaakt. Destijds reageerde FTT, de cryptocurrency van het platform, met een flinke stijging.

In plaats van een herlancering wil de crypto exchange nu al zijn activa liquideren om de schulden bij klanten af te lossen. In welke mate de schadevergoeding het totale verlies zal dekken is vooralsnog niet bekend.

Advertentie

FTT crypto ziet gigantische volatiliteit

Opvallend genoeg reageerde FTT ook nu eerst weer met een behoorlijke stijging. Dit is verrassend aangezien FTT in eerste instantie steeg omdat er hoop ontstond dat de cryptocurrency toch weer nuttig zou worden dankzij een herlancering.

Maar na een korte stijging vandaag zakte de crypto koers alsnog volledig in. Op de grafiek is hierdoor een bizar koersverloop te zien.

De FTX token (FTT) koers van de afgelopen 24 uur. – Bron: CoinMarketCap.

In november 2023, dus nadat het herlanceringsplan bekend was, bereikte de koers nog een piek van zo’n 5 euro. Op het moment van schrijven handelt cryptocurrency hier ver onder en is de waarde ongeveer €2,13. De all-time high van FTX token werd op 9 september, 2021 bereikt. FTT was toen €78,38 waard.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie