Robin Hazekamp Robin Hazekamp
09/01/2024 16:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/01/2024 15:34

Groot crypto bedrijf blijkt schulden toch niet hebben terugbetaald

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Groot crypto bedrijf blijkt schulden toch niet hebben terugbetaald

Foto: mundissima/Shutterstock

De Digital Currency Group (DCG) kondigde drie dagen geleden nog goed nieuws aan. Het bedrijf meldde alle schulden van dochterbedrijf Genesis te hebben afgelost. Nu blijkt dat het omvangrijke bedrag van maar liefst $700 miljoen toch niet is terugbetaald door het bedrijf. In een maandag gepubliceerd document door Genesis blijkt dat het maar $189 miljoen heeft ontvangen.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Moederbedrijf DCG blijkt Genesis tóch niet te hebben terugbetaald

In september 2023 klaagde Genesis zijn moederbedrijf aan voor het niet betalen van een uitstaande lening. Het gaat om $700 miljoen in contanten en cryptocurrencies. De lening liep in mei 2023 af, maar DCG had destijds bij lange na niet alles terugbetaald. Uit de rechtbankdossiers van september blijkt dat DCG nog een schuld van $1,7 miljard heeft openstaan.

Op 5 januari 2024 kondigde de Digital Currency Group op X (voorheen Twitter) aan alles te hebben terugbetaald aan Genesis. In het bericht schrijven ze het volgende:

“DCG is verheugd om te kunnen aankondigen dat wij alle korte-termijn leningen van Genesis hebben afbetaald. In totaal heeft DCG meer dan $1 miljard aan schuld afbetaald in iets meer dan een jaar, waaronder $700 miljoen aan Genesis, waarmee alle uitstaande verplichtingen zijn voldaan.”

Nu blijkt dat, volgens de door Genesis opgerichte rechtszaak commissie, dit niet klopt. DCG heeft wel een betaling uitgevoerd, maar die bedraagt maar $189 miljoen. Daarnaast zijn er door DCG bepaalde ETHE-aandelen en niet-liquide ETCG-aandelen teruggekocht. Dit voldoet echter bij lange na niet aan wat DCG aan hun dochterbedrijf schuldig is.

Advertentie

Crypto bedrijf Genesis failliet

Genesis is onder andere een crypto leenplatform dat in 2013 werd opgericht. Sinds 19 januari 2023 zit het bedrijf in een staat van faillissement. Het bedrijf had in november 2022 $2,8 miljard uitstaande leningen, wat Genesis te veel werd. Sinds het faillissement zijn ze aan het reorganiseren, wat onder andere het laten terugbetalen van schulden door andere bedrijven betreft.

Naast een crypto leenplatform is Genesis eveneens een crypto exchange. Deze tak van het bedrijf ging in september 2023 failliet. Het bedrijf heeft al lang bonje met een andere crypto exchange, Gemini, dat $900 miljoen in het Genesis earn-programma had gestoken. Gemini is nog steeds actief als bedrijf, maar is niet beschikbaar in Nederland.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie