Simon Bosch Simon Bosch
31/08/2023 14:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/08/2023 14:00

Grote crypto overwinning: Rechter doet uitspraak in Uniswap rechtszaak

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Grote crypto overwinning: Rechter doet uitspraak in Uniswap rechtszaak

Foto: Vladimka production / Shutterstock.com

In april van 2022 besloot handelaren om de decentrale exchange (DEX) Uniswap aan te klagen, omdat het platform criminelen scam-tokens aan laat bieden. Volgens de aanklagers hebben handelaren hier veel schade onder geleden, maar de rechter is het hier niet mee eens. Het platform is volgens de rechter niet verantwoordelijk voor schade door scams.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto exchange Uniswap rechtszaak gaat niet door

Dat blijkt uit een oordeel dat rechter Katherine Polk Failla op dinsdag heeft ingediend. Aanklagers Nessa Risley, James Freedland, Robert Scott en enkele anderen zijn vorig jaar namens Uniswap-gebruikers in het algemeen een rechtszaak van het type class-action gestart.

De ontwikkelaars van Uniswap hadden meer moeten om het lastiger te maken voor scammers om tokens uit te geven, waardoor handelaren niet zoveel schade hadden hoeven lijden.

De verdedigende partij bestaat niet alleen uit Universal Navigation, Inc., de handelsnaam van Uniswap Labs, en uit Uniswap-oprichter Hayden Adams. Ook durfkapitaalfondsen Andreessen Horowitz (a16z) en Union Square Ventures zijn betrokken.

Maar de rechter vindt niet dat Uniswap verantwoordelijk gesteld moet worden voor de scam-tokens. “In een perfecte (of op zijn minst een transparantere) wereld zouden de aanklagers in staat moeten zijn om de daadwerkelijke uitgevers van de tokens op te sporen. Omdat deze informatie er niet is, kunnen aanklagers alleen stellen dat Uniswap de transacties mogelijk heeft gemaakt,” aldus de rechter.

Kennelijk is dit niet genoeg voor een voortzetting van de zaak. Ook de aanwezigheid van de governance token UNI en het feit dat Uniswap Labs commissies afkomstig van transacties int was voor de rechter niet genoeg om de situatie te veranderen. In plaats van in de rechtszaal zou het probleem beter kunnen worden opgelost door het Amerikaanse parlement.

Advertisement

Crypto scams komen veel voor

Getroffenen hebben volgens de documenten gehandeld in 40 verschillende scams, waaronder Alphawolf Finance, Dogg Token, Ethereum Max, Ethereum ChainToken Rocket Bunny, Smooth Love Potion en zelfs ‘StarLink’. Dat zijn dus een hoop verschillende scams. Helaas komen ze erg veel voor, volgens onderzoek was het in 2022 zelfs de op één na meest voorkomende vorm van fraude.

We zijn inmiddels een jaar verder, maar helaas lijkt hier niet zoveel verandering in te zijn gekomen. Dit jaar hebben scammers Artificial Intelligence (AI) aangeboord als nieuwe bron voor fraude. Gelukkig kan AI ook worden gebruikt om scams met bosjes tegelijk te ontmaskeren.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement
Advertisement