Simon Bosch Simon Bosch
29/10/2023 12:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/10/2023 09:06

Grote krant krabbelt terug na valse crypto Hamas beschuldigingen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Grote krant krabbelt terug na valse crypto Hamas beschuldigingen

Foto: Anas-Mohammed/Shutterstock

Vlak nadat terrorismeorganisatie Hamas Israël aanviel werd bekend dat de aanvallen voor een deel zijn bekostigd met cryptocurrencies. Het nieuws hernieuwde het aloude stigma dat crypto onlosmakelijk verbonden zijn met criminelen. Toch lijkt het allemaal minder extreem te zijn dan gedacht, want terroristen hebben minder geld opgehaald dan eerst werd geconstateerd.

Grote financiële instellingen nog steeds sceptisch over bitcoin stijging
Grote financiële instellingen nog steeds sceptisch over bitcoin stijging

WSJ corrigeert aantijgingen crypto terrorisme

Hamas zou volgens The Wall Street Journal zo’n 41 miljoen dollar hebben binnengesleept met behulp van crypto en blockchain, maar dit is niet de enige terrorismeorganisatie in de regio. De Palestinian Islamic Jihad (PIJ) is ook een prominente partij, net als het Libanese Hezbollah. Volgens de Amerikaanse zakenkrant ontving PIJ tussen augustus 2021 en juni 2023 ongeveer 93 miljoen dollar met behulp van crypto.

Maar Chainalysis constateert in een onderzoeksrapport dat het ingewikkelder ligt. Verschillende crypto-wallets uit Gaza zijn namelijk reguliere Palestijnse bedrijven. Israël laat in de bezette gebieden namelijk niet zomaar financiële diensten toe, waardoor de crypto-industrie een uitkomst vormt.

Deze wallets zouden volgens het blockchain-analysebureau al tussen de 8,4 miljoen dollar en 1,1 miljard dollar met elkaar hebben verhandeld. Ook zou de PIJ al 12 miljoen dollar hebben verstuurd naar Hezbollah. Maar de coins van terroristen liggen dus in dezelfde wallets als de coins van onschuldige inwoners. Slechts 450.000 dollar aan crypto zou direct gelinkt zijn aan terrorisme-gerelateerde bezigheden van de PIJ.

WSJ gebruikte voor de beweringen onderzoek van Elliptic, maar laatstgenoemde suggereert dat de informatie verkeerd is geïnterpreteerd. De zakenkrant heeft nu rechtgezet dat mogelijk niet al het geld eigendom was van terroristen.

Advertentie

Draconische crypto maatregelen onterecht?

Het feit dat terroristen crypto gebruiken veroorzaakte een hoop oproer. De overheid van de Verenigde Staten overwoog zelfs om draconische crypto-wetten opnieuw uit de kast te trekken.

Echter bleek niet veel later dat Hamas niet alleen maar crypto gebruikte om zichzelf te financieren. Zelfs het reguliere bankensysteem was erbij betrokken. Later bevestigde een Amerikaans overheidsinstituut ook dat crypto niet de enige geldbron was.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie