Simon Bosch Simon Bosch
14/04/2023 16:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/04/2023 16:30

Hacker maakt 1 quadriljoen stablecoin dollars via oud smart contract

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Hacker maakt 1 quadriljoen stablecoin dollars via oud smart contract

Foto: rafastockbr/Shutterstock

Gevaar schuilt in een klein hoekje, zo blijkt regelmatig in het land van Decentralized Finance (DeFi). Veel protocollen zijn in 2022 gehackt, en helaas is het kat- en muisspel tussen hackers en platformen in 2023 niet geëindigd. Nu is Yearn.finance slachtoffer van een miljoenenhack.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Yearn.finance gehackt – voor 1,3 quadriljoen dollar?!

Dat heeft blockchain-beveiligingsbedrijf PeckShield ontdekt. Op Twitter waarschuwde het bedrijf Yearn voor het probleem, waarna PeckShield ook uiteenzette wat het probleem precies inhield. Een hacker heeft met slechts 10.000 dollar aan USDT een enorme hoeveelheid yearn USDT (yUSDT) weten te minten – bijna 1,3 quadriljoen yUSDT zelfs. Dat is meer dan 1.252 miljard yUSDT.

Een deel van de fondsen gedenomineerd in yUSDT zijn hierna direct omgezet in 61.000 Pax Dollar (USDP), 1,5 miljoen TrueUSD (TUSD), 1,79 miljoen Binance USD (BUSD), 1,2 miljoen USDT, 2,58 miljoen USD Coin (USDC) en 3 miljoen DAI. Ook wist de hacker 1.000 ether (ETH) te versturen naar Tornado Cash, de crypto mixer die vorig jaar aan sancties is onderworpen. In totaal verloor Yearn.finance zo’n 11,6 miljoen dollar.

Volgens Yearn maakte de hacker gebruik van een verouderd contract genaamd ‘iearn’ van vóór Yearns ‘vaults’ v1 en v2. Dit contract is in 2020 al met pensioen gegaan, en het probleem is niet te dupliceren bij de nieuwere contracten. Ook Aave kreeg een waarschuwing van PeckShield omdat ook dit protocol blootstelling had aan de hacker. Maar zowel Aave v1 als v2 en v3 zijn niet beïnvloed, schrijft het protocol op Twitter.

Advertentie

Ook in 2023 veel crypto gestolen

2023 is nog maar net begonnen, maar ook nu al is er een flink aantal hacks geweest. Zo bleek Safemoon niet zo veilig als het misschien klinkt, het verloor namelijk 8,9 miljoen dollar aan criminelen. In februari wisten hackers in totaal 21 miljoen dollar te ontfutselen uit DeFi-protocollen.

Een flink deel van het gestolen bedrag bleek de afgelopen jaren naar Noord-Korea te zijn gegaan. Het land zou in naam van de staat al 1 miljard dollar aan cryptocurrencies hebben buitgemaakt. Nu ze niet meer gebruik kunnen maken van Tornado Cash gebruiken ze zelfs cloudmining om het geld wit te wassen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie