Roy van Krieken Roy van Krieken
23/06/2021 06:17 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/06/2021 06:17

Houd je bitcoins (BTC) veilig met deze 3 tips!

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Houd je bitcoins (BTC) veilig met deze 3 tips

Sinds enige tijd is de euforie die heerste in de markt drastisch veranderd in paniek. De koers van bitcoin (BTC), en als gevolg vrijwel de hele crypto markt, laat weinig positiefs zien. Ook eergisteren hebben de markten weer rake klappen gevangen.

Voor voor investeerders zal dit een onzekere periode zijn. Vooral mensen die op de piek van de bullrun hebben gekocht. Onder water staan is nooit leuk, maar met weinig ervaring in de wereld van crypto kan dit gevoel versterkt worden. Daarnaast zijn er ten alle tijden in de wereld van cryptocurrencies mensen actief die niet het beste met deze nieuwe investeerders voor hebben.

Daarom geven wij jullie drie tips om je kapitaal te beschermen in de crypto markt. Hetgeen juist nu voor veel mensen ontzettend belangrijk is.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Kijk uit voor crypto scams

Helaas komt het nog veels te vaak voor dat mensen opgelicht worden. Vaak gaat het om een drietal veelgebruikte manieren om investeerders hun geld af te nemen. De drie meest voorkomende scams zijn: Neppe giveaways, oplichtingen met trading bots en de alom bekende phishing emails.

De neppe giveaways zijn vaak mensen op social media die vragen aan mensen om crypto te storten op een bepaald adres. De oplichters zouden dan op magische wijze het dubbele, of meer, van dit bedrag terugstorten. Uiteraard gebeurt dit nooit en eindigen goedgelovige investeerders met een lege portemonnee.

Trading bots zijn algoritmes die vrijwel volledig automatisch handelen in crypto. Vaak met grote winstmarges als gevolg. Deze trading bots bestaan wel degelijk. Echter, vaak zijn deze alleen bestemd voor de grote institutionele traders. Websites adverteren nog wel eens dat zij een trading bot aanbieden voor een betaalbare prijs.

Het probleem wat hierbij veelvuldig voorkomt is dat dergelijke organisaties opereren als Ponzifraude. Zodra genoeg mensen het product kopen verdwijnen de oplichters als sneeuw voor de zon. Wederom eindigen slachtoffers met een lege portemonnee.

Phishing e-mails spreken eigenlijk voor zich. Deze vorm van oplichting komt ook veelvuldig buiten de wereld van crypto voor. Krijg je een email van een onbekende afzender? Klik dan nooit op links. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om phishing mails. 

Advertentie

Pump and Dump groepen

Iedereen die zich waagt aan het investeren in crypto komt ze vroeg of laat tegen. Groepen op social media zoals Telegram maken reclame voor het feit dat ze gezamenlijk afspreken om een coin of token te ‘pumpen’. Iedereen zou hiermee rijk kunnen worden. De coin in kwestie zal honderden al dan niet duizenden procenten stijgen en deelnemers zullen een gigantische winst boeken.

Klinkt dit te goed om waar te zijn? Dat komt omdat dat ook zo is. Pump and dump groepen hebben niet het doel om de ‘gewone’ investeerder winst te bezorgen. Het draait slechts om een ding. De organisatoren van dergelijke groepen winst bezorgen.

De organisatoren hebben de coins al lang ingekocht op het moment dat zij het signaal geven aan de soms wel duizenden leden en wanneer de prijs gigantisch stijgt dumpen zij hun coins op de onwetende deelnemers. De organisatoren maken een absurde hoeveelheid winst, terwijl de meerderheid van de deelnemers juist geld verliest.

Is het mogelijk om winst te behalen in pump and dump groepen? Ja, de kans is echter klein en vooral gebaseerd op geluk. Pas hier ontzettend mee op.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bewaar details van je crypto accounts nooit digitaal

Deze fout wordt ontzettend vaak gemaakt. Bij het maken van wallets of het maken van wachtwoorden voor exchanges maken nieuwe investeerders vaak een digitale kopie van deze cruciale informatie. Dit kan een foto zijn op je telefoon of je laptop of het opslaan van dergelijke informatie in een bestand op je computer. 

Het risico hiermee is dat hackers toegang krijgen tot deze informatie wanneer zij binnenbreken. Niet alleen wordt je computer of telefoon gehackt, maar dergelijke kwaadwillenden hebben ineens ook toegang tot je wallet! 

Het opschrijven van dergelijke belangrijke informatie is natuurlijk wel ontzettend belangrijk. Doe het alleen niet digitaal. Er zijn tal van mogelijkheden om dit op te lossen. Pen en papier is bijvoorbeeld al een stuk veiliger dan een notepad bestand op je Windows PC.

Onthoud dat de wereld van crypto vol met kansen ligt. Echter, oplichters en hackers zullen elke mogelijkheid aangrijpen om gebruik te maken van het gebrek aan ervaring bij veel nieuwe investeerders. De wereld van crypto biedt aan iedereen de mogelijkheid om een leuk zakcentje te verdienen, maar blijf op de uitkijk en pas op!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Advertentie