Erik Juffermans Erik Juffermans
18/09/2023 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/09/2023 05:00

Marktmanipulatie in crypto: miljarden aan wash trading ontmaskerd

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Marktmanipulatie in crypto: miljarden aan wash trading ontmaskerd

Foto: Billion Photos/Shutterstock

Het recent rapport van Solidus Labs over marktmanipulatie in de crypto industrie komt met een schokkende openbaring: sinds 2020 is er minstens $2 miljard aan crypto verhandeld in zogenaamde ‘wash trades’. De data heeft betrekking op wash trades op gedecentraliseerde crypto exchanges, ook bekend als DEX.

‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'

Wat is crypto wash trading?

Wash trading verwijst naar het manipulatieve gedrag waarbij handelaren transacties uitvoeren waarbij ze zowel de koper als de verkoper zijn. Hierdoor ontstaat er een stijging van activiteit en volume in de markt. Dit kan vervolgens de prijzen en volumes van cryptovaluta kunstmatig beïnvloeden.

Deze vorm van marktmanipulatie komt zowel in traditionele financiële markten als in de crypto industrie voor en decentralized finance (DeFi) is geen uitzondering.

Volgens Solidus Labs manipuleren wash traders 67% van de ongeveer 30.000 liquiditeitspools op Ethereum (ETH) DEX’s die ze hebben geanalyseerd. In deze gemanipuleerde pools vertegenwoordigt wash trading 16% van het totale handelsvolume.

Solidus Labs identificeert ook een netwerk van wallets die betrokken waren bij het wash traden van een memetoken genaamd SHIBAFARM. Dit werd gedaan om speculanten aan te trekken en de koers te manipuleren. De wash traders konden vervolgens profiteren en aan de haal gaan met een bedrag van meer dan $2 miljoen. 

DeFi blijft riscovol

Hoewel wash trading een bekend fenomeen is in traditionele financiële markten, is het in de crypto wereld een steeds groter wordend probleem. Ook maakt de versnippering van liquiditeit over verschillende platformen de markten kwetsbaarder voor prijs- en volume manipulatie.

Het aanpakken van marktmanipulatie is een grote uitdaging in de crypto industrie. Hier komt extra druk op te liggen vanwege de toenemende regelgevende aandacht en institutionele adoptie. Het rapport van Solidus Labs benadrukt het belang van waakzaamheid en beveiliging van crypto om de gezonde groei van de DeFi sector te waarborgen.

Solidus Labs speelt een grote rol in de aanpak van wash trading. Sterker nog, het bedrijf spant zich in om risico’s van DeFi platformen in te dammen. Zo ontwikkelde het bedrijf al meerdere ‘tools’ om gebruikers van DeFi platformen te helpen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
'Tot 99% van Mt. Gox's bitcoin zullen mogelijk verkocht worden'
Crypto-markt in de war: Mt. Gox-slachtoffers weigeren te verkopen
Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Advertentie