Simon Bosch Simon Bosch
11/02/2023 10:11 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/02/2023 10:11

Medeoprichter van criminele bitcoin exchange Bitzlato weer vrijgelaten

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
El cofundador del exchange de BTC Bitzlato, de nuevo en libertad

Foto: TheCorgi/Shutterstock

Een maand geleden werd de bitcoin koers plotseling erg volatiel toen wederom een handelsplatform in de problemen kwam. De relatief onbekende exchange Bitzlato was niet failliet, maar werd opgedoekt door de politie doordat het platform veelvuldig gebruikt zou worden door criminelen. Gek genoeg is de oprichter nu alweer vrijgelaten.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Medeoprichter bitcoin exchange weer vrij

Dat schrijft de Russische nieuwssite REN TV. Het platform zou meer dan een miljard euro voor criminelen hebben witgewassen. Van origine was het een Russisch bedrijf. De Russische medeoprichter Anatoly Legkodymov verbleef in Miami en werd door Interpol opgepakt. Echter verbleef Anton Shkurenko, een andere medeoprichter, in Moskou. CoinDesk schrijft dat hij door de Russische politie was opgepakt omdat hij op Interpols lijst van gezochte mensen stond.

Maar na een identiteitscontrole en een gesprek op het politiebureau is hij weer vrijgelaten. Het blijkt dat hij wil meewerken als wetshandhavers vragen om zijn hulp in eventuele toekomstige onderzoeken, en dat hij ook in de toekomst is vrijgesteld van arrestaties.

Echter ligt de situatie voor Shkurenko iets anders dan voor andere bedrijfsleiders. Aan CoinDesk verklaarde hij dat hij ‘tech consultant was voor Bitzlato, wat inhield dat hij toegang had tot de wallets van de exchange. Hij was dus direct betrokken bij het verzenden van het geld, maar hij zou van veel wallets de verantwoordelijkheid bij collega’s hebben neergelegd.

Toch zou hij zich er niet bewust van zijn geweest dat hij criminelen aan het helpen was. Het bedrijf zou juist alles eraan doen om te voorkomen dat wetsovertreders hun geld konden witwassen. “Hoe zou ik moeten reageren als iemand mij geld geeft terwijl er [nog geen] aantijgingen van criminaliteit tegen hem zijn?” verklaarde de topman. Het zou onduidelijk zijn geweest dat veel geld überhaupt van criminelen afkomstig was.

Advertentie

Regulaties crypto exchanges steeds zwaarder

Regulatoren en wetshandhavers zitten steeds vaker met hun neus op de markt. Zo was het voor veel crypto exchanges, waaronder Binance, nog niet zo lang geleden mogelijk om gebruik te maken van de mazen in de wet. Kraken deed min of meer hetzelfde met Iraanse klanten.

Dat is snel minder aan het worden. Exchanges worden nu gedwongen om zich te registreren bij de landen waar ze operationeel zijn. Interpol wil zelfs de metaverse onder toezicht plaatsen, omdat criminelen ook hier hun ding deden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie