Simon Bosch Simon Bosch
29/09/2023 15:50 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/09/2023 15:50

Miljarden aan bitcoin opties verlopen vandaag, het mogelijke effect

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Miljarden aan bitcoin opties verlopen vandaag, het mogelijke effect

Foto: Zakharchuk/Shutterstock

De koersen van de meeste cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) doen op het moment van schrijven niet zoveel. De markt gaat al sinds maart dit jaar praktisch zijwaarts, zij het met wat kleinere koersstijgingen en -dalingen. Er zijn vele redenen waarom een koers een bepaalde kant op kan gaan. Maar één reden blijft vaak ongezien: optiecontracten. Soms duiden deze financiële contracten op volatiliteit, maar nu zou de situatie anders zijn.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin opties kunnen weersveranderingen veroorzaken

Opties zijn erg complexe financiële producten die in allerlei soorten markten worden uitgegeven, zo ook in crypto-land. Ze maken het mogelijk om grote winsten te maken, doordat ze ook een ingebouwde hefboom kunnen hebben. Over het algemeen betekent dit dat je bijvoorbeeld 100 keer de waarde van je inleg verhandelt. Als je winst maakt, maak je dus ook 100 keer meer winst dan als je coins in de spot-markt zou kopen.

Maar dat gaat niet zomaar. De contracten hebben namelijk een verloopdatum, waarna ze onder bepaalde omstandigheden niets meer waard zijn. Ze verlopen bovendien met bosjes tegelijkertijd, waardoor de belangrijkste verloopdata veelal samenvallen binnen een bepaald tijdsbestek.

Optie-experts van Greeks.live verklaren op X (voorheen Twitter) dat deze vrijdag zo’n dag is. Volgens de planning zullen namelijk niet alleen de contracten die elke dag en elke week verlopen verdwijnen, maar ook de contracten die elk kwartaal verlopen.

De onderliggende waarde van de contracten bestaat uit bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). In totaal zijn de contracten in kwestie zo’n 118.000 BTC en 1,1 miljoen ETH waard, goed voor respectievelijk 3,2 miljard dollar en 1,8 miljard dollar.

Normaal gesproken duiden de verloopdata van deze contracten op extra volatiliteit, maar dit zou nu juist niet gelden. De implied volatility is namelijk laag, maar volgens Greeks.live kan deze waarde nog verder dalen. Dat suggereert dat grote koersveranderingen mogelijk nog even uitblijven.

Advertisement

Bitcoin investeerders blijven bullish

Naast de zijwaartse koersen is het handelsvolume van bitcoin ook niet erg interessant op het moment, het staat namelijk op het laagste punt in zes jaar tijd. Dat suggereert dat de interesse in bitcoin minuscuul is, maar er is ook een lichtpuntje. De mensen die wél kopen zouden namelijk meer bereid zijn om hun coins langer aan te houden. Dat is in theorie gunstig voor de bitcoin koers.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement