Timo Bult Timo Bult
23/11/2023 18:37 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/11/2023 13:09

Miljoenenverlies door pijnlijke vergissing met bitcoin transactie

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Miljoenenverlies door pijnlijke vergissing met bitcoin transactie

Foto: Quinten Jacobs/Shutterstock

Op donderdag vond er wel een hele opmerkelijke transactie plaats op de Bitcoin (BTC) blockchain. Een wallet betaalde namelijk bizar veel transactiekosten in wat lijkt op een pijnlijke, en vooral dure fout.

De persoon achter de wallet zou 83 BTC, omgerekend ongeveer 2,8 miljoen euro, voor het versturen van slechts 55 BTC hebben betaald. De uitschieter is naar verluidt een van de hoogste transactie fee’s ooit betaald voor een transactie met bitcoin.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin wallet maakt pijnlijke fout

De ongewoon hoge transactiekosten werden betaald in transactieblok nummer 818087. Volgens data van mempool.space was de betaalde fee maar liefst 120,258 keer hoger dan normaal, wat duidt op een mogelijke vergissing.

De hoge fee werd verdiend door Antpool, een van de grootste bitcoin-mining pools. Voorafgaand aan deze transactie had het betrokken wallet adres “bc1qn…ekrnl” 139 BTC op de balans staan, wat overeenkomt met ongeveer 4,8 miljoen euro.

Het adres wilde 55 BTC naar een ander adres, “bc1qy…m36t4”, versturen. Maar de transactiekosten van 83 BTC kwamen door de vergissing uiteindelijk veel hoger dan het verstuurde bedrag zelf te liggen.

Advertentie

Bitcoin miner plukt de vruchten en verdient miljoenen

Deze transactie is overigens niet de enige transactie die in dit specifieke transactieblok werd meegenomen. In totaal betaalden bitcoiners 85.216 BTC aan transactiekosten om hun bitcoins te versturen. Deze transactiekosten strijkt de bitcoin miner op. Daarbovenop ontvangt de miner nog een blocksubsidie van 6,25 BTC.

Totaal ontving Antpool dus 91,466 BTC voor het minen van dit specifieke transactieblok. Dit staat gelijk aan 3,2 miljoen euro.

Vooral door de fout in de bovengenoemde transactie waren de inkomsten uit transactiekosten goed voor meer dan 90% van de totale beloning van het transactieblok, een ongekend hoog percentage in de geschiedenis van bitcoin-transacties.

Of Antpool het teveel betaalde bedrag gaat terugbetalen is de grote vraag. In september dit jaar was een andere bitcoin mining-pool ook al ontvanger van teveel betaalde transactiekosten. Die pool besloot toen echter dit bedrag terug te storten. Dit was destijds een erg controversiële beslissing aangezien de miners wel het werk hadden verricht om het transactieblok te minen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie