Rico Engelbarts
17/09/2018 19:10 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/09/2018 19:10

Mysterie omtrent ontwaakte Bitcoin wallet ter waarde van $720 miljoen

Nieuws
mysterie_omtrent_ontwaakte_bitcoin_wallet_ter_waarde_van_720_miljoen_dollar

Een Bitcoin (BTC) wallet ter waarde van zo’n $720 miljoen, of 111.114,62 BTC, is weer actief geworden nadat het vier jaar geen activiteit had laten zien. Binnen een periode van 10 dagen, aan het einde van augustus, is er zo’n $100 miljoen van de wallet naar Bitfinex en Binance overgemaakt. Met zo’n 0,52% van het totale aanbod aan BTC dus genoeg reden om op te letten.
Een redditor genaamd ‘sick_silk’ lette dus ook op en was de eerste om bericht te doen over de ‘ontwaakte’ wallet. In augustus poste sick_silk zo’n drie berichten waarin hij de activiteiten van de wallet onderzocht. Hij zag dat de wallet fondsen begon te bewegen door de inhoud eerst in kleinere stukken op te delen. De originele wallet bevatte 111.114 BTC, waarna het werd opgedeeld in kleinere wallets met 60.000, 30.000, tot uiteindelijk 100 coins per stuk.
Volgens de eerste vermoedens van de redditor behoorde de wallet tot SilkRoad; een nu ter ziele geplaatste ‘dark web’ marktplaats waarop miljarden aan illegale handel werd gedreven. Sick_silk verbond de wallet aan SilkRoad via een bitcointalk thread. In de thread wist een gebruiker een adres van Dread Pirate Roberts (founder van SilkRoad) te linken aan de wallet in de reddit post via zes getraceerde transacties.
Echter was de redditor niet helemaal overtuigd en liet weten dat er ook een mogelijkheid bestond dat de wallet tot een oud Mt Gox account behoorde. De verwarring is te begrijpen; de laatste transactie in de wallet vond zo’n 4 jaar en 5 maanden geleden plaats. Dit is de periode waarin zowel SilkRoad werd gesloten en Mt Gox werd gehackt. (ter herinnering, Mt Gox ging failliet in 2014 toen het zo’n $470 miljoen in BTC aan hackers verloor. Ondertussen werd SilkRoad gesloten door de FBI).
Ondertussen liet WizSec, een veiligheidsspecialist woonachtig in Tokyo, weten dat het inderdaad om een Mt Gox wallet gaat en niet om SilkRoad wallet:

Ze maakten een goede gok in de laatste post; het is een oude MtGox whale, ongerelateerd aan Silk Road.


De reden dat het ontwaken van de wallet nieuwswaardig is komt door de mogelijk grotere gevolgen in de crypto markten. Met zo’n 0,52% van het totale BTC-aanbod bevat de wallet zeker genoeg om de markt te kunnen manipuleren of in ieder geval te doen bewegen. Sinds de eerste post uitkwam is de waarde van de fondsen ook alweer met zo’n 11% gedaald.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.
Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie