Erik Juffermans Erik Juffermans
11/11/2022 14:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/11/2022 14:45

Nexo komt met de schrik vrij tijdens FTX chaos

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Nexo komt met de schrik vrij tijdens FTX chaos

Foto: Mahambah/Shutterstock

Nexo is deze week met de schrik vrijgekomen. Het crypto leenplatform haalde tussen 1 en 8 november maar liefst 219 miljoen dollar van FTX af. Inmiddels zit FTX zwaar in de problemen en kunnen vele gebruikers hun crypto niet van de exchange afhalen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Nexo verliet het zinkende schip net op tijd

Klaarblijkelijk zag Nexo de problemen aankomen, en besloot zich van alle blootstelling aan de crypto exchange te ontdoen. De CEO van Nexo, Alex Svanevik, bevestigden dit via Twitter. Hij voegde aan de tweet screenshots toe die de betreffende transacties aantonen. Volgens Svanevik heeft Nexo nul dollar aan financiële blootstelling aan FTX.

Dit zal gebruikers van het leenplatform gerust stellen. Zoals we eerder dit jaar zagen tijdens het Luna fiasco, kunnen dit soort gebeurtenissen leiden tot een domino effect. Platformen die significante financiële blootstelling hebben aan het getroffen platform, in dit geval FTX, kunnen vervolgens ook in grote problemen komen.

Eerder prees Svanevik de CEO van Binance, Changpeng Zhao, ook wel ‘CZ’. Hij maakte een overzicht van alle reserves van de crypto exchange openbaar. Deze cijfers waren al bekend maar het overzicht geeft broodnodige transparantie die de crypto sector nog altijd mist. Het FTX fiasco is kenmerkend voor dit gebrek aan transparantie bij crypto exchanges. 

Geen garantie

Tot zover heeft Nexo op matrix-achtige wijze meerdere fiascos ontweken. Het eerder genoemde Luna fiasco, maar ook de neergang van Three Arrows Capital en Celsius schaadde het platform niet. 

Financieel lijkt Nexo de zaken redelijk op orde te hebben. Volgens de cijfers heeft het platform ongeveer 3,4 miljard dollar aan consumenten aansprakelijkheid. Dit bedrag is volledig gebacked door assets van Nexo zelf. Ook wordt het platform geregeld gemonitord door externe entiteiten.

Dit zal gebruikers van Nexo geruststellen tijdens deze hectische tijden. In crypto land is echter nooit iets een garantie. Zeker wanneer de sector door fiasco’s wordt getroffen zoals met FTX deze week, is er een hoop onzekerheid. Platforms waar niks aan de hand lijkt te zijn kunnen volgende week op instorten staan. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie