Nieuwe crypto op Bitvavo: Circle’s euro-stablecoin EUROC

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Nieuwe crypto op Bitvavo: Circle’s euro-stablecoin EUROC

Foto: Bitvavo

Onlangs heeft Circle de euro-stablecoin EUROC geïntroduceerd. Nu is de dollar-stablecoin USDC dus niet meer de enige token van het Amerikaanse bedrijf. Nu heeft Bitvavo de token verkrijgbaar gemaakt.

Euro-stablecoin nu op Bitvavo

Euro Coin’ (EUROC) is in juni al onthuld, maar beschikbaar was de token nog eigenlijk nergens. Bitvavo lijkt er vroeg bij te zijn. De Nederlandse exchange heeft gisteren onthuld dat de coin beschikbaar is op het handelsplatform. De waarde moet één op één gelijk zijn aan de euro, en de waarde ervan wordt net als bij USDC volledige gedekt door onderpand, dat in dit geval voor de gehele marktwaarde uit euro’s en uit ‘euro-gedenomineerde reserves’ bestaat.

Onder die laatste verstaan we in euro’s genomineerde overheidsobligaties die in principe risicoloos zijn. Deze activa zijn namelijk zogenaamde ‘cash-equivalenten’ in jargon, instituten investeren in de praktijk vaak hierin als ze cash op de balans willen zetten. Circle neemt dus zo min mogelijk risico met het onderpand, in tegenstelling tot veel andere stablecoin-uitgevers.

Controversiële aanpakken

Tether en MakerDAO zijn er bijvoorbeeld open over geweest dat ze activa die riskanter zijn aanhouden, zoals bedrijfsobligaties en zelfs cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Wel verklaarde Tether onlangs dat het nu 58% minder bedrijfsobligaties aanhoudt. Toch wekt dat nog steeds niet veel vertrouwen. Circle pakt dat met de reserves die 100% risicoloos zijn anders aan.

Maar de aanpak van Circle is ook controversieel. De reserves zijn namelijk een stuk gecentraliseerder. Toen de crypto-mixer Tornado Cash aan banden werd gelegd bevroor Circle de wallets met USDC om te voldoen aan de wensen van de overheid. Niet iedereen was het met de aanpak van de overheid eens, er was bijvoorbeeld veel protest na de arrestatie van één van de ontwikkelaars in Amsterdam.

MakerDAO kiest voor een nog veel risicovollere weg. De organisatie van de DAI-stablecoin wilde namelijk expres de link met de dollar volledig laten varen toen het schrok van Circle’s beslissing om wallets te bevriezen. DAI zou dan een volatiele cryptocurrency worden met ETH als onderpand. Met de stablecoins van Circle loop je dit risico niet.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie