Thom Derks Thom Derks
18/11/2022 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/11/2022 13:00

Onderzoek: Omvallen FTX waarschijnlijk gevolg van Terra implosie

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Zuid-Korea vaardigt arrestatiebevel uit voor 8 Terra (LUNA) bestuursleden

Foto: Maurice NORBERT / Shutterstock.com

Het omvallen van FTX houdt de gemoederen binnen crypto-land begrijpelijkerwijs behoorlijk bezig. Op donderdag publiceerde Nansen een diepgaande on-chain analyse, op basis waarvan het analysebedrijf beargumenteert dat de FTX crash waarschijnlijk het gevolg is van de implosie van Terra (LUNA) in mei van 2022.

Crypto verbieden? Niet mogelijk – deze beurs voor iedereen toegankelijk
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Kettingreactie van liquiditeitsproblemen in crypto

Het heeft er alle schijn van dat de volledige pijn van de ineenstorting van het Terra-protocol van Do Kwon zich nu pas laat voelen. “Als we de eindjes aan elkaar knopen op basis van onze on-chain analyse, dan lijkt het evident dat de ineenstorting van Terra een grote zwakte in de relatie tussen Alameda Research en FTX blootlegde”, aldus Nansen.

“Er waren significante uitstromen vanuit de FTX Token (FTT) van Alameda naar FTX rond de ineenstorting van Terra en de situatie rondom Three Arrows Capital”, zo gaat het bedrijf verder.

Wallets die bij Alameda Research hoorden begonnen relaties op te bouwen met door FTX gecontroleerde wallets voordat de beurs van start ging in 2019. “Hoewel het om relatief lage volumes gaat (~160.000 dollar), suggereert dit dat Alameda zwaar betrokken was bij de geboorte van FTX en dat er op dat moment geen duidelijk onderscheid tussen de twee entiteiten was”, zo gaat het onderzoek verder.

Advertentie

Wat weten we nog niet?

Op dit moment is het nog niet duidelijk om hoeveel fondsen het precies gaat als we spreken over de ‘relatie’ tussen Alameda Research en FTX. Het heeft er echter alle schijn van dat het gaat om een jonge groep met ondernemers die te maken hadden met een product of dienst die veel te snel gegroeid is.

In no-time moest deze groep een portefeuille beheren die op papier miljarden waard was. Zodra ze fouten gingen maken, moest dat gecompenseerd worden met meer kapitaal, totdat er uiteindelijk een gat van enkele miljarden ontstond. Dat gat heeft uiteindelijk het omvallen van de beurs veroorzaakt.

Nu beweert Nansen dus dat het gat vooral is ontstaan door het imploderen van Terra in mei, waar Alameda Research en FTX een behoorlijke blootstelling aan hadden. Dat ging goed zolang de koers bleef stijgen, maar na de ineenstorting was er ineens niets meer van over.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie