Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
26/04/2024 17:46 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/04/2024 16:45

Oprichters van anonieme crypto-opslag Samourai Wallet opgepakt

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Oprichters van anonieme crypto-opslag Samourai Wallet opgepakt

Foto: Tada Images/Shutterstock

Er zijn criminelen genoeg in de wereld van crypto. Op dat gebied is de jonge industrie een digitale equivalent van het wilde westen. Dit keer zijn het de CEO en CTO van Samourai Wallet die zijn gearresteerd. Of de arrestatie ook daadwerkelijk terecht is, is volgens een aantal experts nog maar de vraag. 

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Een crypto wallet en mixer tegelijk

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ) heeft Keonne Rodriguez en William Hill afgelopen woensdag aangeklaagd. Ze worden beschuldigd van een tweetal misdrijven. Eén is de samenzwering tot het witwassen van geld. Het zou om bedragen van $100 miljoen gaan, dat is witgewassen via illegale markten op het dark web.

Daarnaast worden de twee directeuren ook beschuldigd van het exploiteren van een niet-gelicentieerd geldtransmissiebedrijf. Dit verwijst naar het uitvoeren van activiteiten gerelateerd aan het overmaken of verhandelen van geld voor klanten zonder de juiste licenties of toestemming van de regulerende instanties. Hierbij gaat het om $2 miljard aan illegale transacties die zijn uitgevoerd.

Samourai Wallet is een mobiele bitcoin (BTC) wallet dat exclusief toegankelijk is voor Android gebruikers. Het is een niet-custodiale app die gebruikers in staat stelt BTC privé te bewaren.

Daarnaast is het ook een coin mixer, een dienst die transacties verhult door ze te combineren, waardoor het moeilijker wordt om ze te traceren.  Zowel de servers als de webdomeinen van Samourai zijn in beslag genomen. 

Advertentie

Edward Snowden is kritisch

Edward Snowden heeft gereageerd op de arrestatie van de oprichters van Samourai Wallet door te stellen dat de acties van het Amerikaanse DOJ voorbeeld zijn van het criminaliseren van ontwikkelaars van applicaties die financiële privacy herstellen. 

Snowden benadrukt dat privacy niet als een uitzondering behandeld moet worden, omdat anders de overheid het crimineel zal maken. Hij suggereert dat de oplossing ligt in het standaard privé maken van geld, om zo te garanderen dat privacy niet gecriminaliseerd wordt.

Ethereum handelaren behalen twee nieuwe records
Ethereum handelaren behalen twee nieuwe records

Witwaspraktijken in Nederland

Ook in ons eigen kikkerlandje zien we de overheid optreden tegen crypto mixers. Zo staat de 29-jarige ontwikkelaar Alexey Pertsev terecht in ‘s-Hertogenbosch. Hij wordt ervan beschuldigd het witwassen van $1,2 miljard mogelijk te hebben gemaakt via de Tornado Cash-dienst. Tornado Cash is een applicatie ontworpen om de oorsprong van crypto transacties te verbergen. 

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 64 maanden geëist. Pertsev, die eerder door de Nederlandse autoriteiten werd gearresteerd, zat al maanden vast in afwachting van zijn proces. De rechtbank zal op 14 mei uitspraak doen. 

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Nieuwe memecoin strategie op Bitvavo: ‘Veel effectiever dan bitcoin’
Cryptobeurs gehackt, miljoenen aan ethereum gestolen
Cryptobeurs gehackt, miljoenen aan ethereum gestolen
Advertentie