Simon Bosch Simon Bosch
11/02/2024 08:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/02/2024 08:21

Populair Ethereum netwerk ziet gigantische stijging in waarde

Ethereum-ETH
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Populair Ethereum netwerk ziet gigantische stijging in waarde

Foto: Valeriya Zankovych/Shutterstock

De crypto-industrie is de afgelopen maanden hard gegroeid, maar er zijn maar weinig netwerken die zo hard zijn gegroeid als EigenLayer. Dit is geen losse blockchain, maar een soort decentrale Ethereum (ETH) stakingsoftware. ETH-staking is een enorme markt, en investeerders lijken dat zich nu ook te beseffen. De waarde die op het EigenLayer-netwerk ligt is sinds begin dit jaar gigantisch gestegen.

‘Solana kan deze week Ethereum gaan verslaan op dit vlak’
'Solana kan deze week Ethereum gaan verslaan op dit vlak'

ETH ‘kopiëren’ voor extra staking

De staking-functie van het Ethereum-netwerk is momenteel razend populair. Afgelopen week behaalde het percentage van alle ETH dat vastgelegd is in het stakingcontract opnieuw een record. Toch heerst er ook wat controverse rondom ETH-staking. De coins liggen namelijk maar bij een paar partijen, waardoor het Ethereum-netwerk relatief gecentraliseerd is. Lido en Coinbase zijn daar verreweg de grootste gecentraliseerde partijen van, blijkt uit on-chain data van Nansen.

Daar is ook een goede reden voor; het is namelijk een stuk gemakkelijker om je coins aan zo’n gecentraliseerde derde partij te geven dan om ze zelf een node op te zetten en in het stakingcontract te stoppen. Zo is het bijvoorbeeld gemakkelijker om je ETH weer op te nemen via een derde partij. Hierdoor zijn verschillende nieuwe vormen van ETH ontstaan, omdat mensen hun zogeheten ‘liquid staking-coins’ willen verhandelen.

EigenLayer bouwt hierop voort door je je liquid staking-coins te laten hergebruiken door ze bij meerdere stakingproviders en zelfs op meerdere blockchains tegelijk te staken. Zo bescherm je meerdere netwerken tegelijkertijd. Dit zorgt voor een hefboomeffect en voor een hoger rendement.

Advertentie

EigenLayer enorm populair geworden

Investeerders lijken zich nu te beseffen hoe lucratief dit in verhouding is. Volgens blockchain-analysedienst DefiLlama is de Total Value Locked (TVL) of het totale bedrag dat is vastgelegd op het EigenLayer-netwerk gestegen tot zo’n 6 miljard Amerikaanse dollar. Begin januari lag dit bedrag nog op 1,1 miljard dollar, en halverwege december zelfs nog op maar 250 miljoen dollar.

De TVL is nu goed voor ongeveer 2% van alle ETH in omloop. Ook de interesse in het netwerk op sociale mediaplatform X en de activiteit van ontwikkelaars is in de loop van vorig jaar gestaag toegenomen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Gebruikers van Nederlandse crypto exchange Bitvavo melden datalek
Advertentie