Simon Bosch Simon Bosch
11/02/2024 08:21 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/02/2024 08:21

Populair Ethereum netwerk ziet gigantische stijging in waarde

Ethereum-ETH
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Populair Ethereum netwerk ziet gigantische stijging in waarde

Foto: Valeriya Zankovych/Shutterstock

De crypto-industrie is de afgelopen maanden hard gegroeid, maar er zijn maar weinig netwerken die zo hard zijn gegroeid als EigenLayer. Dit is geen losse blockchain, maar een soort decentrale Ethereum (ETH) stakingsoftware. ETH-staking is een enorme markt, en investeerders lijken dat zich nu ook te beseffen. De waarde die op het EigenLayer-netwerk ligt is sinds begin dit jaar gigantisch gestegen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

ETH ‘kopiëren’ voor extra staking

De staking-functie van het Ethereum-netwerk is momenteel razend populair. Afgelopen week behaalde het percentage van alle ETH dat vastgelegd is in het stakingcontract opnieuw een record. Toch heerst er ook wat controverse rondom ETH-staking. De coins liggen namelijk maar bij een paar partijen, waardoor het Ethereum-netwerk relatief gecentraliseerd is. Lido en Coinbase zijn daar verreweg de grootste gecentraliseerde partijen van, blijkt uit on-chain data van Nansen.

Daar is ook een goede reden voor; het is namelijk een stuk gemakkelijker om je coins aan zo’n gecentraliseerde derde partij te geven dan om ze zelf een node op te zetten en in het stakingcontract te stoppen. Zo is het bijvoorbeeld gemakkelijker om je ETH weer op te nemen via een derde partij. Hierdoor zijn verschillende nieuwe vormen van ETH ontstaan, omdat mensen hun zogeheten ‘liquid staking-coins’ willen verhandelen.

EigenLayer bouwt hierop voort door je je liquid staking-coins te laten hergebruiken door ze bij meerdere stakingproviders en zelfs op meerdere blockchains tegelijk te staken. Zo bescherm je meerdere netwerken tegelijkertijd. Dit zorgt voor een hefboomeffect en voor een hoger rendement.

Advertentie

EigenLayer enorm populair geworden

Investeerders lijken zich nu te beseffen hoe lucratief dit in verhouding is. Volgens blockchain-analysedienst DefiLlama is de Total Value Locked (TVL) of het totale bedrag dat is vastgelegd op het EigenLayer-netwerk gestegen tot zo’n 6 miljard Amerikaanse dollar. Begin januari lag dit bedrag nog op 1,1 miljard dollar, en halverwege december zelfs nog op maar 250 miljoen dollar.

De TVL is nu goed voor ongeveer 2% van alle ETH in omloop. Ook de interesse in het netwerk op sociale mediaplatform X en de activiteit van ontwikkelaars is in de loop van vorig jaar gestaag toegenomen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Crypto CEO treedt af na buitensporige Trump tweet
Cryptobaas treedt noodgedwongen af na buitensporige Trump tweet
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
Interview: hoe een nieuwe cryptobeurs de grote jongens verslaat
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
XRP verslaat Ethereum op Bitvavo na ETF lancering
Advertentie