Simon Bosch Simon Bosch
04/05/2022 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/05/2022 19:00

Smartphones kunnen private keys van je crypto wallet voorspellen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Smartphones kunnen private keys van je crypto wallet voorspellen

Foto: sarayut_sy/Shutterstock

De keyphrase of seed phrase is één van de meest belangrijke aspecten van je cryptocurrency-wallet. Als je deze kwijtraakt, kun je je digitale portemonnee niet meer redden als er iets misgaat. En als iemand anders er zijn vingers op weet te leggen ben je je tokens kwijt. Een Duitse HODL’er heeft echter ontdekt dat het toetsenbord van je telefoon je private keys kan voorspellen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Gemakkelijke hack van crypto wallets

De crypto-fan legt op Reddit uit hoe de woordvoorspelling-functie je wallet extra kwetsbaar kan maken. Veel telefoons hebben standaard een digitaal toetsenbord geïnstalleerd staan die kan voorspellen welke woorden je wilt typen. Bij veel toetsenborden kun je instellen dat je na een specifiek woord een nieuw woord te zien krijgt. De software schat dan in welk woord je waarschijnlijk in gedachten had.

Dat betekent dat als je op je telefoon een wallet hebt aangemaakt of hebt gereset, je met je toetsenbord een reeks vreemde woorden hebt ingevuld. Omdat je ze weinig gebruikt, kan je telefoon ze voorstellen als het ‘volgende woord’. Het enige wat een hacker dan eigenlijk hoeft te doen, is je telefoon pakken en het eerste woord te typen. De rest van de seed phrase is dan gemakkelijk te achterhalen. Ook kan je toetsenbord-app worden gehackt, zodat een hacker op afstand en indirect ontdekt welke woorden je graag gebruikt.

Advertentie

Crypto wallet probleem is gemakkelijk opgelost

Gelukkig is de kwetsbaarheid relatief simpel zelf op te lossen. Je hoeft niet een software-update te downloaden, even de cache van de app legen is al genoeg. Android en iOS hebben allebei hun eigen methoden. In beide gevallen doe je dit door naar de toetsenbordinstellingen te gaan en het opgeslagen woordenboek te verwijderen. Zo gepiept dus.

Dit probleem geeft duidelijk aan hoe kwetsbaar investeren in crypto kan zijn. Als je één keer je keyphrase op de verkeerde plek toont, dan bestaat er een kans dat je vroeg of laat de inhoud van je wallet kwijt bent. Als je je crypto naar een verkeerd adres stuurt, dan is het ook mogelijk dat je je tokens verliest. Investeren in cryptovaluta biedt vrijheden, maar met vrijheid komt altijd een zekere hoeveelheid verantwoordelijkheid.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie