Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
24/10/2023 12:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/10/2023 10:27

Speculanten duiken op claims van failliete crypto exchange

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Failliete cryptobeurs FTX krijgt gigantisch bedrag terug van Genesis

Foto: Tada Images/Shutterstock

Het hele fiasco omtrent de ingestorte crypto exchange is nog altijd niet afgerond. Ondertussen stijgt de waarde van de claims waardoor ze worden doorverkocht voor meer dan 50 cent voor elke dollar. Een claim van meer dan $20 miljoen werd onlangs geveild voor tussen de 52 en 53 cent per dollar.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Failliete crypto exchange

In een faillissementsprocedure kunnen de schuldeisers (degenen die nog geld tegoed hebben van het failliete bedrijf) claims indienen voor het geld dat ze nog moeten ontvangen. Deze claims worden dan geëvalueerd en geverifieerd voordat er enige uitbetaling plaatsvindt. Kopers speculeren dat het faillissementsproces van FTX uiteindelijk zal resulteren in een betaling die hoger is dan het huidige tarief waarvoor claims worden verkocht, waardoor ze winst maken. Door de claim nu te kopen, nemen ze het risico van de oorspronkelijke schuldeiser over en wedden ze dat ze uiteindelijk meer zullen ontvangen als het faillissementsproces in hun voordeel uitpakt.

De waarde van claims varieert. Er zijn kleinere claims van tussen de $500.000 tot $800.000 die rond de 30 en 40 cent worden verhandeld. De claim van $20 miljoen werd opgekocht voor rond de 52 en 53 cent op de dollar. Dit houdt in dat de koper ongeveer $10,4 miljoen tot $10,6 miljoen heeft betaald. Om winst te maken moet de koper meer dan dit bedrag krijgen van FTX als de zaak omtrent de claims is afgerond.

Advertentie

Onthullingen FTX rechtszaak

In de voortdurende rechtszaak tegen ex-FTX CEO Sam Bankman-Fried (SBF) blijven er schokkende feiten aan het licht komen. Volgens financieel expert Peter Easton had FTX, tijdens de piek van de crypto markt in november 2021, aanzienlijk minder crypto in hun wallets dan geclaimd. Easton onthulde dat er een constant tekort was aan fondsen om klantentegoeden te dekken, wat leidde tot een gapend gat in hun financiële balans. Alameda Research, het zusterbedrijf van FTX, wordt ook onderzocht voor de rol die het speelde in de verliezen.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie