Tim Kamp Tim Kamp
30/04/2024 21:55 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/05/2024 08:02

Terra-advocaten willen boete van $1 miljoen in plaats van $5,3 miljard

Terra-LUNA
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Terra-advocaten willen boete van $1 miljoen in plaats van $5,3 miljard

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

De Securities and Exchange Commission (SEC) van de Verenigde Staten heeft Terraform Labs onlangs een verbazingwekkende boete opgelegd van maar liefst $5,3 miljard opgelegd. Het bedrijf achter de crypto’s Terra (LUNA) en Terra USD (UST) is het hier niet mee eens. De advocaten van Terraform Labs en de oprichter Do Kwon stellen dat een boete richting de $1 miljoen terecht zou zijn.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Crypto miljardenzaak Terraform Labs versus SEC

Deze straf komt voort uit een langlopend onderzoek naar vermeende overtredingen van de Amerikaanse effectenwetten door het bedrijf. Het cryptobedrijf werd in februari van vorig jaar schuldig bevonden aan het aanbieden van ongeregistreerde effecten. In 2022 stortte het imperium van Terraform Labs in, waarbij het bedrijf 50 miljard in rook op zag gaan van enkel haar stablecoin TerraUSD.

De boete, opgelegd door de beurswaakhond van Amerika, bedraagt $5,3 miljard. Het bedrag kan worden onderverdeeld in $4,7 miljard aan terugbetalingen voor Terraform Labs, $420 miljoen aan civiele boetes voor het bedrijf en $100 miljoen voor Do Kwon. Ook de Zuid-Koreaanse oprichter krijgt een civielrechtelijke boete aan zijn broek.

Deze boete leidde vanzelfsprekend tot een sterke weerstand vanuit Terra Labs. Advocaten die Terraform Labs en mede-oprichter Do Kwon vertegenwoordigen, beweren dat de voorgestelde boete buitenproportioneel is. Volgens hen zou een boete van ongeveer $1 miljoen meer in lijn zijn met de ernst van de vermeende overtredingen.

Het juridische team van Terraform Labs en Do Kwon diende 26 april bij de U.S. District Court van New York een document aan. De belanghebbende hebben in een officieel document laten weten dit bedrag veel te hoog vinden. Hierin deelde de advocaten het volgende:

“Concluderend zou de rechtbank geen enkele voorlopige maatregel of terugbetaling moeten toewijzen en zou hoogstens een civiele boete van $1 miljoen moeten opleggen aan Terraform Labs.”

Advertentie

Oprichter Do Kwon niet aanwezig

Het besluit van de SEC is een zware klap voor Terraform Labs, dat jaren geleden snel populariteit won binnen de cryptowereld. Die populariteit raakte het ook snel weer kwijt. Terra, een blockchain-platform dat onder andere de stablecoin TerraUSD beheerde, stortte in 2022 in elkaar. De eigen Terra (LUNA) munt ging van meer dan $120 per coin naar minder dan een cent in een tijdspan van slechts dagen.

De rechtszaak tussen Terraform Labs en de SEC verliep echter zonder het meesterbrein achter de zaak Do Kwon. Hij zit namelijk nog altijd vast in Montenegro. Hij is daar, samen met zijn compagnon, enige tijd geleden opgepakt wegens het rijzen met valse documenten. Tegen hem loopt nog een rechtszaak in verband met zijn uitlevering aan de Verenigde Staten, dan wel niet Zuid-Korea. Momenteel verblijft hij niet in de gevangenis, maar mag hij het land niet verlaten.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 12.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Crecimiento explosivo de las memecoins: ¿burbuja o valor duradero?
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen 1 miljoen PEPE gratis
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Cryptobeurs gehackt, miljoenen aan ethereum gestolen
Cryptobeurs gehackt, miljoenen aan ethereum gestolen
Advertentie