Kevin Schijven Kevin Schijven
01/12/2018 17:48 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/12/2018 17:48

VanEck, SolidX en CBOE bespraken Bitcoin-ETF tijdens gesprek met de SEC

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
vaneck_solidx_en_CBOE_bespraken_bitcoin_ETF_met_SEC

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft maandag 26 november om de tafel gezeten met VanEck, Solid X en CBOE over de veelbesproken Bitcoin-ETF (exchange-traded fund), zo blijkt uit een memorandum gepubliceerd door de SEC op 28 november.
De langverwachte Bitcoin-ETF aanvraag werd in juni 2018 door het Amerikaanse investeringsbureau VanEck en het blockchain-bedrijf SolidX ingediend bij de SEC voor een beursnotering op de Chicago Board Options Exchange (CBOE). De SEC heeft haar oordeel omtrent de ETF sinds augustus meerdere malen uitgesteld en moet deze definitief geven op 27 februari 2019. Andere Bitcoin-ETF aanvragen waren al eerder dit jaar afgekeurd door de SEC.
Leden van VanEck, SolidX en CBOE vergaderden met leden van SEC’s afdeling voor bedrijfsfinanciering, handel en markten, economie en risicoanalyse en de algemene juridisch adviseur. Er werd gesproken over waarom de SEC deze Bitcoin-ETF aanvraag goed zou moeten keuren. Het voornaamste argument dat gebruikt werd was de vergelijking van Bitcoin (BTC) met traditionele activa markten als goud, zilver en olie, die wel een ETF hebben.
Door een vector error-correctie (VEC) model te gebruiken beargumenteren de voorstanders dat de Bitcoin koers nauw verbonden is aan de spot- en futures-markt en dat, net als goud en zilver, Bitcoin een “goed functionerende kapitaalmarkt is”:

Het empirische bewijs geeft aan dat de spot- en futures-prijzen ‘cointegrated’ zijn, wat aangeeft dat de spot- en futures-prijzen nauw met elkaar verbonden zijn

Tevens werden er zorgen over marktmanipulatie besproken. De SEC heeft meerdere malen marktmanipulatie benoemd als een van de voornaamste punten voor haar terughoudendheid als het gaat om een Bitcoin-ETF. De bedrijven beargumenteren dat de Bitcoin markt juist resistenter is dan de toezichthouders beweren:

Verschillende eigenschappen van Bitcoin en het onderliggende ecosysteem maken het minder gevoelig voor manipulatie dan andere markten die ten grondslag liggen aan reeds goedgekeurde Exchange Traded Products (ETP).

Voor veel andere markten kan handel met voorkennis tot marktmanipulatie leiden via informatie over productie of de “ontdekking van een nieuwe bron.” Dat is vrijwel onmogelijk met Bitcoin omdat de inflatie vastligt en transparant is:

Manipulatie van de Bitcoin-prijs op een enkele locatie vereist manipulatie van de wereldwijde Bitcoin-prijs om effectief te zijn. Bitcoin is daarom niet vatbaarder voor manipulatie dan andere handelsgoederen, vooral in vergelijking met andere goedgekeurde ETP-referentie activa.

Ondanks de bovengenoemde ontmoeting zei SEC voorzitter Jay Clayton een dag later in een interview tijdens de Consensus Invest conferentie dat hij een ETF pas zal goedkeuren als de cryptocurrency-markt voldoet aan bepaalde veiligheidseisen.
De SEC maakte een paar dagen geleden bekend dat het prof bokser Floyd Mayweather en DJ Khaled beboet heeft voor het promoten van frauduleuze initial coin offerings (ICO).

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter.
Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie