Rico Engelbarts
23/08/2018 13:51 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/11/2023 13:22

De SEC laat opnieuw voorstellen voor Bitcoin-ETF’s sneuvelen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
De_SEC_laat_opnieuw_voorstellen_bitcoin_ETF_sneuvelen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft opnieuw een aantal verschillende aanvragen voor Bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) afgewezen. Van de negen aanvragen waren er vijf afkomstig van Dirextion, twee van ProShares en twee van GraniteShares, zo blijkt uit drie afzonderlijke documenten die de SEC woensdag 22 augustus vrijgaf.
De SEC blijft bij haar standpunt dat het beleggers wil beschermen tegen mogelijke fraude en manipulatie bij Bitcoin-markten, waarbij de toezichthouder wijst op het feit dat de aanvragers niet voldeden aan haar eis om regels te ontwerpen om deze misstanden te voorkomen. De SEC meldt dat het geen enkel bewijs heeft ontvangen dat Bitcoin futures-markten “markten van aanzienlijke omvang” zijn en zegt daar in alle drie de afwijzingen het volgende over:

Dat is van cruciaal belang omdat […] de exchange[s] niet heeft [hebben] kunnen aantonen dat andere middelen om frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken te voorkomen, voldoende zijn. Daarom is gedeelde toezicht (surveillance-sharing) met een gereguleerde markt van aanzienlijke omvang met betrekking tot Bitcoin nodig, om te voldoen aan de wettelijke verplichting voor exchanges om hun regels zo te ontwerpen dat deze frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken voorkomen.

De SEC benadrukt ook in alledrie de afwijzingen dat het, voordat het een beslissing nam, het technologische en investeringspotentieel van Bitcoin en blockchain-technologie niet heeft meegenomen in haar evaluatie.. Het oordeel was uitsluitend gebaseerd op het feit dat de aanvragers niet voldeden aan de regels van de Commission’s Rules of Practice, om aan te tonen dat hun voorstellen in overeenstemming zijn met de vereisten van de Securities Exchange Act (Sectie 6(b)(5)) uit 1934.
De afwijzingen van de SEC komen niet geheel uit de lucht vallen en de motieven van de Amerikaanse waakhond om de nieuwste ETF-voorstellen af te keuren zijn nagenoeg identiek aan de redenen die de Winklevoss-tweeling tot tweemaal toe medegedeeld kregen. Eerder deze maand stelde de SEC haar beslissing over een Bitcoin-ETF door de VanEck & SolidX Bitcoin Trust uit tot 30 september, ondanks een brief die de gerenommeerde beleggingsmaatschappij VanEck stuurde naar de SEC, waarin het de zorgen van de toezichthouder weg probeerde te nemen.
Het zit er dik in dat de SEC op 30 september haar beslissing over de Bitcoin-ETF van VanEck en SolidX opnieuw uit zal stellen, en velen zijn van mening dat als een Bitcoin-ETF ooit goedgekeurd gaat worden, dit pas in 2019 zal gebeuren. Mede-oprichter en CEO van Crescent Crypto Asset Management, Ali Hassan, zei onlangs dat hij verwacht binnen 18 maanden een Bitcoin-ETF te zien:

De SEC wil de bescherming van beleggers zien, vooral voor particuliere beleggers. Wat de gemeenschap zegt is dat passieve beleggingen de deelname aan de markt zullen vergroten en een aantal van die zorgen weg zullen nemen. We denken dat een product binnenkort verkrijgbaar is. Misschien zullen we in de komende 18 maanden een Bitcoin-only ETF te zien krijgen. Er zijn momenteel enkele zeer interessante producten op de markt. Het VanEck-product is iets waar we erg naar uitkijken.

Crypto-exert Andreas M. Antonopoulos noemde een Bitcoin-ETF recentelijk echter “een verschrikkelijk idee”:

Ik weet dat veel mensen een ETF willen zien gebeuren omdat zij “to the moon” willen en Lambo’s willen kopen, maar ik vind het een verschrikkelijk idee. Ik denk wel dat het gaat gebeuren, maar ik vind het een verschrikkelijk idee. Ik ben eigenlijk tegen ETFs. Ik denk dat een Bitcoin-ETF schadelijk zal zijn voor het ecosysteem. ETF’s gaan namelijk tegen het onderliggende principe van peer-to-peer-geld in, waarbij elke gebruiker directe controle heeft over zijn of haar geld en niet via een beheerder werkt

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
Politici willen duidelijkheid over ethereum, belangrijk voor toekomst
Ethereum ETF’s kunnen prijs van ETH naar $10.000 drijven
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Bitcoin bereikt nieuwe all-time high in deze landen
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt records, Trump omarmt crypto
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt record, Trump omarmt crypto
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie