Rico Engelbarts
30/07/2018 17:30 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/07/2018 17:30

VanEck geeft weerwoord op zorgen SEC over Bitcoin-ETF

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft op haar officiële website een brief gepubliceerd die de beleggingsmaatschappij VanEck op 20 juli naar de Amerikaanse toezichthouder stuurde. In de brief, ondertekend door voorzitter en CEO Jan F. van Eck en Gabor Gurbabs, Director Digital Asset Strategy, reageert VanEck op de zorgen van de SEC over Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) die Dalia Blass, Director Division of Investment Management bij de SEC, eerder in een brief (de Staff Letter) uitte.
In de brief weerlegt VanEck in zekere mate de vijf moties van orde die de SEC in haar brief noemde ten aanzien van Bitcoin-ETF’s: waardering, liquiditeit, bewaarneming, arbitrage en potentiële manipulatie.

Cryptobeurs razend populair door lage tarieven en controle over eigen crypto
 • icon-walletsexchanges
  Wallets en Exchanges

Waardering

Hierover geeft VanEck aan dat het waardering niet als een “nieuwe kwestie” voor een op futures gebaseerde Bitcoin-ETF beschouwt, omdat het al gebruikelijk is om futures te gebruiken om een beleggingsprofiel in een asset op te bouwen. De waardering van dergelijke contracten is volgens VanEck een gebruikelijke praktijk, met meer dan 100 op de beurs verhandelde producten die momenteel genoteerd zijn aan Amerikaanse beurzen en hun waarde baseren op futures-contracten. Volgens de beleggingsmaatschappij zijn de prijzen die de derivatenmarkten CBOE en CME hanteren voldoende om de intrinsieke waarde van een ETF te bepalen.

Advertentie

Liquiditeit

Als antwoord op de zorgen van de SEC over de liquiditeit van een ETF, wijst VanEck erop dat de Bitcoin-markt zeer liquide is, met een gemiddelde trading spread van minder dan 5 basispunten. Ook meldt VanEck dat de Bitcoin futures-markt efficiënt heeft gehandeld ten aanzien van de fysieke Bitcoin-markt, waarbij het totale volume van de CBOE en CME oploopt tot $200 miljoen.

Coinbase’ Base nu het leidende netwerk op Ethereum volgens nieuwe data
 • icon-walletsexchanges
  Wallets en Exchanges

Bewaarneming

Wat betreft de bewaarneming (custody) zegt VanEck dat het haar ETF niet zal beleggen in “physically settled” Bitcoin-contracten, maar dat het met andere spelers op de markt samen zou kunnen werken om een oplossing te vinden waarbij het voldoet aan de vereisten voor een directe bewaarneming. Totdat zulke regelingen mogelijk en haalbaar zijn, blijft de status-quo van kracht.

Handelen zonder grenzen: Nederlanders enthousiast over cryptobeurs
 • icon-walletsexchanges
  Wallets en Exchanges

Arbitrage

Hierover zegt VanEck dat naast een robuuste over-the-counter (OTC) Bitcoin-markt, de gediversifieerde en gedecentraliseerde structuur van Bitcoin-exchanges de marktdeelnemers de mogelijkheid biedt om prijsverschillen tussen verschillende exchanges te arbitreren. In de brief staat verder het volgende:

Op basis van ons onderzoek naar de handel in futures-contracten en hun respectieve onderliggende spotmarkten, evenals andere activaklassen, op de beurs verhandelde producten en commodities, geloven wij niet dat de volatiliteit van de Bitcoin futures-markt significant groter is dan die van activa zoals goudmijnaandelen of bepaalde andere aandelen. Wij zijn van mening dat noch de volatiliteit, noch het volume op de Bitcoin futures-markt het in- en verkoopproces door geautoriseerde deelnemers zal verhinderen en dat deze de in- en verkopen de marktwaarde van de voorgestelde ETF in overeenstemming zullen houden met de intrinsieke waarde van de ETF.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
 • Advertentie
 • Bitvavo

Potentiële manipulaties en andere risico’s

Naar de mening van VanEck worden dergelijke risico’s bij de ETF in grote mate beperkt door haar aard als een gereguleerd product dat wordt verhandeld op een Amerikaanse beurs:

Hoewel manipulatie op de onderliggende sportmarkt niet kan worden uitgesloten, zijn wij van mening dat de markt vanwege het gediversifieerde eigendom en volume van handel, de markt geen grote structurele kwetsbaarheden kent. Daarom kunnen de strengere handhavings- en regelgevings-acties van de SEC het aantal rotte appels op een fundamenteel gezonde markt verminderen. Een gereguleerd fonds is hier een logisch verlengstuk van.

Onderaan de brief sluiten Jan van Eck en Gabor Gurbabs van VanEck hun verhaal af met een korte conclusie:

Om de hierboven genoemde redenen zijn wij van mening dat onze voorgestelde ETF in overeenstemming zal zijn met de regels en vereisten van de wet uit 1940. Verder zijn wij, door investeerders Bitcoin door middel van een gereguleerd beleggingsproduct aan te bieden, van mening dat de voorgestelde ETF in overeenstemming zal zijn met de missie van de SEC om investeerders te beschermen, om eerlijke, ordelijke en efficiënte markten te behouden, en om kapitaalvorming mogelijk te maken. We waarderen de mogelijkheid om te reageren op de Staff Letter en we verstrekken graag verdere informatie aan de Commissie, die nuttig zou kunnen zijn.

De SEC heeft vooralsnog nog geen enkele Bitcoin-ETF goedgekeurd. Vorige week werd het door de Winklevoss-tweeling (Gemini) ingediende verzoek om een Bitcoin-ETF te listen, afgewezen door de SEC. Een beslissing over de ETF-aanvragen van Dirextion werd door de SEC uitgesteld tot september.
Als het goed is zal de SEC zich op 10 augustus uitlaten over de voorgestelde Bitcoin-ETF van VanEck & SolidX Bitcoin Trust, een beleggingsfonds dat zich uitsluitend richt op geaccrediteerde investeerders.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie