Timo Bult Timo Bult
28/02/2022 12:16 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/02/2022 12:16

Waarom Kraken niet zomaar Russische exchange accounts gaat bevriezen

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Waarom Kraken niet zomaar Russische exchange accounts gaat bevriezen

Foto: Mike_O/Shutterstock

Oekraïne zet alles op alles om Rusland en Wit-Rusland het leven zuur te maken. Niet zo gek natuurlijk aangezien beide landen bezig zijn met het invallen van Oekraïne. Naast alle acties die het Westen en Oekraïne al hebben genomen, vroeg viceminister-president Mykhailo Fedorov gisteren aan crypto exchanges om alle accounts van Russen en Wit-Russen te blokkeren. Dit verzoek kon echter op kritiek rekenen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin is een wapen voor vrede

De CEO van Kraken, Jesse Powell, legt in een reeks tweets uit waarom hij niet zomaar exchange accounts van mensen kan en zal bevriezen. “Kraken kan accounts van onze Russische klanten niet zomaar bevriezen zonder dat daar een wettelijke eis voor is.”

Hij gaat verder met bitcoin (BTC) een wapen voor vrede te noemen. Krakens doel is om mensen die tegen een regime zijn een uitweg te bieden. De exchange biedt mensen een brug uit het traditionele financiële systeem, oftewel “een exitstrategie voor mensen.” Je zou dit kunnen interpreteren als dat ook Russen in bitcoin een uitweg kunnen zien.

Powell haalt tenslotte uit naar zijn eigen land:

“Bovendien, als we vrijwillig financiële accounts zouden bevriezen van inwoners van landen die over de hele wereld onterecht aanvallen en geweld uitlokken, zou stap 1 zijn om alle Amerikaanse rekeningen te bevriezen.”

Advertentie

Ook deel crypto community is tegen

In reactie op de tweet van Fedorov zijn veel negatieve reacties te lezen. Een van de fundamenten van crypto is natuurlijk dat mensen zelfbeschikking hebben over hun geld en dat geen enkele centrale partij zich met het geld kan bemoeien. De emoties lopen dan ook zo nu en dan hoog op:

https://twitter.com/bluekirbyfi/status/1497966276098113539

Natuurlijk mag men niet vergeten dat wanneer je crypto op je exchange account hebt staan, je het eigenlijk niet in eigen bezit hebt: “not your keys, not your coins” luidt het gezegde. Voor wie daadwerkelijk crypto in eigen bezit wil hebben moet de crypto dan ook in een eigen wallet bewaren.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie