Simon Bosch Simon Bosch
01/09/2021 14:46 6 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/10/2023 13:41

NFT’s na de hype: in de toekomst is alles tokenized?

Analyses
NFTs_na_de_hype_in_de_toekomst_is_alles_tokenized

Foto: Primakov/Shutterstock

De afgelopen Deep Dives waren vrij kritisch, en marktrisico was een belangrijke reden hiervoor. Maar we schrijven niet voor niets over cryptocurrencies; we denken wel degelijk dat ze toekomst hebben. Als er op dit moment één markt is waar een hoop hype in is, dan is het wel de markt voor non-fungible tokens (NFT’s). Voor de gemiddelde mens is dit wellicht de grootste trend die we de komende paar jaar gaan zien en vermoedelijk niet vanwege de redenen die je zou verwachten.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Markt voor de massa?

Als je bijvoorbeeld naar een verjaardag gaat, dan is de kans groot dat je je schoonfamilie, je oma en vermoedelijk zelfs de meeste van je vrienden geen woord hoort zeggen over financiële markten — laat staan dat ze er iets zinnigs over kunnen zeggen. Stel je eens voor dat je oma je vraagt wat je risk-adjusted return sinds begin dit jaar was, en of je denkt dat financiële producten wel of niet in een bubbel zitten met deze lage rentes. Dat zou maar zo het teken kunnen zijn dat dingen inderdaad in een bubbel zitten, óf je volledige kring van vrienden en familie bestaat uit hedgefondsmanagers en financieel analisten. Niet erg waarschijnlijk dus. Waarschijnlijker is dat ze je vragen naar wat je precies aan de muur hebt hangen, welke nieuwe muzikanten je hebt gevonden en naar hoe je favoriete sportidolen het afgelopen seizoen hebben gepresteerd. Sinds kort is hier wel degelijk een financieel product voor waar je je slaatje uit kunt slaan: non-fungible tokens (NFT’s).

De markt voor NFT’s blijft op voorpagina’s terechtkomen, ondanks dat de minder liquide investeringen een enorm risico kunnen zijn in een wereld waar een (kuch) ‘liquiditeitsprobleempje’ een reëel en groeiend gevaar kan zijn. Mensen zijn door NFT’s in de ban, en dat is om goede redenen. Niet alleen omdat sommigen het absurd vinden hoe een simpel .jpeg-bestandje miljoenen op kan leveren, maar ook omdat mensen er serieus toekomst in zien. Normaal gesproken is de kunstmarkt namelijk erg verzuild. Als kunstenaar is het namelijk niet alleen moeilijk om aan de juiste klant te komen en naam te maken in een dynamische wereld, als het goed is heb je ook een galeriehouder of platenlabel aan wie je stevige commissies betaalt. Dit is het eerste aspect waar NFT’s verandering in brengen. Net als bij de overige soorten cryptocurrencies halen ze de tussenpersoon uit het proces. Dat is niet alleen efficiënt, het geeft macht terug aan de kunstenaar zélf. Als creatieveling is het maar wat moeilijk om je brood te verdienen met je passie, maar NFT’s maken het gemakkelijker om een groter deel van de financiële taart voor jezelf te houden.

Advertentie

Tokenization, van je huis tot je ledematen

Toch is dit wellicht niet het meest belangrijke aspect. Tot nu waren veel van je bezittingen namelijk pas financieel verdienstelijk als je ze verkocht — over het algemeen dus via sites voor het aanbieden van tweedehands spullen of op rommelmarkten. Daar kan nu verandering in worden gebracht. In theorie kun je namelijk objecten van alle soorten en maten tokenizen. Dit kun je op je persoonlijke balans of die van je bedrijf zetten, zodat je bijvoorbeeld een lening aan kunt gaan op basis van de waarde van de tokens. Door ze als NFT aan te bieden heeft de koper een claim op wat je aanbiedt, of het nu om een plaatje van onze bekende meme-hond gaat, om een bekend kunstwerk, om een huis of om alledaagse voorwerpen. Zo kun je iemand de mogelijkheid geven om te investeren in iets unieks als jouw huis, terwijl je er eventueel wel in blijft wonen. Het betekent dat je waarde kunt onttrekken uit aspecten uit je dagelijks leven, waarvan je dit voorheen niet had verwacht. Je zult alleen erg creatief moeten zijn in het vinden van de juiste objecten. Je kunt je immers afvragen wie er geïnteresseerd is in een financieel product met je broodrooster of kledingkast als onderliggende waarde.

Waarschijnlijker is dat het grootste deel van de NFT-markt gebruikt zal worden voor het op de blockchain zetten van bijvoorbeeld zeldzame objecten, zoals eerste edities van boeken, videogames en andere verzamelobjecten waar je normaal gesproken voor naar een pandjeshuis zou moeten. Je kunt je een (al dan niet decentraal) platform inbeelden dat de financiering vergemakkelijkt. Het is immers niet gemakkelijk om een koper of een verkoper te vinden voor een uniek object.

Het is ook denkbaar dat je NFT’s op een zakelijke manier kan gebruiken. Als je bijvoorbeeld een afspraak hebt gemaakt met je baas om eigenaar te zijn van een specifiek bedrijfsonderdeel, dan zou je dit in theorie kunnen bevestigen met behulp van een NFT. Zo kunnen deelnemers van een organisatie verantwoordelijk zijn voor een specifiek deel van de organisatie, zodat ze zich daadwerkelijk fatsoenlijk gedragen. Als ze de bedrijvigheid ondermijnen daalt immers de waarde van hun NFT. Het zou een toegankelijker alternatief kunnen zijn voor aandelen. Het vermindert dus moral hazard, een begrip dat in een steeds financiëler wordende wereld bijna in de vergetelheid is geraakt.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Even gas terug

Een potentieel nadeel is dat het probleem van liquiditeit en leverage extra in de hand worden gewerkt. NFT-kopers en -verkopers zijn in staat om alles wat ze bezitten onderdeel te laten worden van de financiële economie, die grotendeels losstaat van de ‘echte’ economie. Je kunt dus letterlijk van je eigen leven een financieel product maken en dergelijke producten kunnen hard stijgen en dalen. Dat is nog minder prettig als het zéér dichtbij je persoonlijke leven staat.

Verder geldt dat de Belastingdienst dit concept juist erg interessant zal vinden. Je kunt er immers inkomsten uit genereren, terwijl het verkopen van eigen bezittingen over het algemeen erg onder de radar is gebleven. Bovendien is voor de belastingdienst de waarde van je NFT’s wellicht een probleem. Want hoe leg je de waarde vast van een object dat vrijwel uniek is? Ook moeten regulerende instanties deze constructies ook eerst goedkeuren. Even gas terugnemen (pun intended) bij het nadenken over dit soort nieuwe constructies is belangrijk.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie