PremiumAmerikaanse banenmarkt achteruit, belanden we in een recessie?

Het is voor ons cryptocurrency-investeerders belangrijk om niet alleen te kijken naar wat er in crypto-land zelf gebeurt, maar ook naar wat er in de macro-economie aan de hand is. Daarom kijken we naar economische data. Zoals we in onze Discord-groep al vroegtijdig hebben aangegeven zijn vandaag de cijfers rondom de banenmarkt in de Verenigde Staten uitgekomen. Dit heeft een grote invloed op wat voor beslissingen de Federal Reserve zal maken. Langzamerhand beginnen de cijfers er steeds grimmiger uit te zien.

Groei banenmarkt krimpt

De Non-farm Payrolls meet de verandering in het aantal mensen dat buiten de agrarische sector werkt. Dit getal is doorgaans positief, maar in een recessie belandt het doorgaans in negatief territorium. Vorige maand was dit getal erg positief met een waarde van 526.000 nieuwe werknemers. Maar in augustus kregen maar 315.000 werknemers een nieuwe baan.

In ieder geval is dat iets meer dan de verwachting van 300.000 mensen, wat kan betekenen dat het redelijk in de prijzen van activa verwerkt is. Negatief is het cijfer nog niet en de economie van de VS groeit dus nog steeds. Toch zou dus snel kunnen veranderen als deze waarde de komende maanden nog even zo blijft.

Werkloosheid toegenomen

Ook het werkloosheidscijfer van de Verenigde Staten is toegenomen van 3,5% tot 3,7%. De verwachting was 3,5%, de economie verslechtert dus iets sneller dan verwacht. Toch komt dit cijfer van een historisch laag niveau, het komt namelijk zelden onder de 4% uit.

Nog steeds groen licht voor Federal Reserve

Een tijdje geleden beschreven we in onze Discord-groep voor leden dat de inflatie zó hoog is dat de Amerikaanse centrale bank probeert om de inflatie te laten dalen. Dat doet het door de beleidsrente te laten stijgen, waardoor commerciële banken vervolgens hetzelfde moeten doen voor hun leningen. Daardoor zijn mensen minder snel bereid om geld uit te geven, wat de inflatie remt.

Uiteraard remt dat tegelijkertijd de economie, en Federal Reserve-directeur Jerome Powell gaf al aan dat dit een prijs is die we moeten betalen als de inflatie omlaag moet. Toch is een grote krimp in de economie voor beleidsmakers doorgaans dé reden om te stoppen met hard monetair beleid, dat zich op dit moment kenmerkt door hogere rentes en het verkleinen van de balans van de centrale bank.

Er zal ergens een grens liggen, en die lijken we helaas nog niet te hebben bereikt. Een werkloosheidspercentage van minder dan 4% is nog steeds uitermate sterk. Doorgaans overschieten centrale banken hun doelen. In juli verklaarde marktanalist Jim Bianco dat een zogenaamde ‘zachte landing’ onder deze omstandigheden niet waarschijnlijk is. Powell noemde toen ook al dat het mogelijk is dat de centrale bank te veel zou doen. Belanden we hierdoor in een recessie? Wie zal het zeggen. – ik denk zelf van wel.

De hoge energieprijzen, de steeds hogere rentes en de langzaam vertragende economie vormen de perfecte cocktail voor een moeilijke periode voor jij en ik. Maar als risicovolle activa zoals Bitcoin (BTC) en altcoins in die tijd verder dalen, dan zou dat een heel mooi koopmoment zijn. Wil je meepraten in deze discussie? Voeg je bij onze Discord-groep en spill the beans!

Laatste Nieuws

Next Post