Thom Derks Thom Derks
06/10/2022 19:04 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/10/2022 19:04

OPEC+ verlaagt abrupt olieproductie: Het mogelijke effect op bitcoin

Analyses
OPEC+ verlaagt abrupt olieproductie: Het mogelijke effect op bitcoin

Foto: Maxx-Studio/Shutterstock

Het machtige OPEC+ kartel daagt het Westen uit door te snijden in de olieproductie, terwijl een wereldwijde energiecrisis dreigt. Nog nooit in de geschiedenis heeft de alliantie de productie in zulke mate teruggeschroefd, terwijl de prijs per vat richting de 100 dollar gaat. Op een olieprijs van richting de 100 dollar reageerde de OPEC(+) voorheen juist met productieverhogingen.

Wat is er aan de hand en wat betekent dit voor bitcoin (BTC)?

VeChain (VET) koers kan vanuit ‘imbalance’ zone weer sterk stijgen

Productie met 2 miljoen vaten per dag omlaag

Op woensdag 5 oktober kondigde de OPEC+ aan dat de dagelijkse productie met 2 miljoen vaten omlaag gaat in november. Waar de alliantie de afgelopen twee jaar koos voor een gefaseerde benadering van de opbouw of afbouw van de productie, ging het woensdag voor een schok.

Het bijzondere is dat de vertegenwoordigers geen duidelijke uitleg hebben voor de keuze. Er lijkt geen sprake van een vraagdaling, de reserves nemen niet toe en ook buiten de OPEC+ alliantie valt de productie wel mee. Het lijkt erop dat de OPEC+ leden lak hebben aan het Westen en op oorlogspad zijn.

Ook de samenwerking met Rusland, die de “+” vertegenwoordigen in OPEC+, is met 1 jaar verlengd tot het einde van 2023. De samenwerking tussen Riyadh, de hoofdstad van Saudi-Arabië, en Moskou begon zes jaar geleden en lijkt van permanente aard te worden.

Kortom, het gaat om een verbond dat mogelijk grote geopolitieke consequenties heeft voor het energie-schaakbord van de wereld. Het wordt ook steeds lastiger om de beslissing van de OPEC+ als een zakelijke keuze uit te leggen, in plaats van een politieke keuze.

Advertentie

Persoonlijke aanval op Biden?

Met nog een kleine vier weken op de kalender tot de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten, zien velen de onverwachte productiedaling als een persoonlijke aanval op Joe Biden. De administratie van Joe Biden heeft er de afgelopen maanden alles aan gedaan om de inflatie onder controle te krijgen. Hiervoor is zelfs een groot deel van de oliereserves van de Verenigde Staten verkocht.

Daarmee is de administratie van Biden erin geslaagd om de prijzen aan de pomp naar beneden te drukken. Het is echter meer dan waarschijnlijk dat deze beslissing van OPEC+ de prijzen in de Verenigde Staten, net voor de tussentijdse verkiezingen, flink op zal drijven.

Tijdens de vergadering waarschuwde ook Alexander Novak, de vicepremier van Rusland, dat zijn land geen olie meer levert aan landen die het prijsplafond voor olie van de G7 accepteren. Een bedreiging die in het verlengde van de beslissing van de OPEC+ een stuk gevaarlijker is.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat zijn de consequenties voor bitcoin?

De beslissing van de OPEC+ alliantie zorgt er hoe dan ook voor dat er een opwaartse druk op de olieprijs komt. Dat maakt het meer dan waarschijnlijk dat de inflatie hoger uitvalt dan verwacht en dat centrale banken hierop moeten ingrijpen, mocht daar nog ruimte voor zijn. Het compleet uit de hand lopen van de inflatie of een wereldwijde recessie is zo weer een stap dichterbij.

Als laatste lijkt nu duidelijk dat Riyadh zich weinig aantrekt van het Westen en plaatsneemt in kamp Rusland. Het laat zien dat Amerika niet langer de baas is en dat het Midden-Oosten niet bang is om zijn eigen plan te trekken.

Aan de andere kant heeft de OPEC+ alliantie op dit moment weinig te klagen over de koopkracht van de Amerikaanse dollar. De olie wordt over het algemeen nog geprijsd in dollars en dat betekent dat het kassa is voor Saudi-Arabië en zijn partners, die een groot deel van hun goederen importeren uit Azië en Europa, waar de munten relatief laag staan ten opzichte van de dollar.

Een hogere inflatie is op de korte termijn geen goed teken voor bitcoin, gezien dat een strenger ingrijpen van centrale banken vereist. Aan de andere kant hebben dit soort problemen de potentie om de wereldeconomie in een recessie te duwen, wat centrale banken dwingt om van koers te wijzigen en de rente te verlagen. Op de korte termijn is het geen goede zaak, maar ik verwacht dat de Federal Reserve en de kleinere broertjes hun strenge monetair beleid niet lang meer kunnen volhouden.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Blijf de markt een stapje voor!

Macro-economische gebeurtenissen en omstandigheden zijn een belangrijke factor in de ontwikkeling van de cryptokoersen. In onze Premium omgeving delen onze huis-economen, schrijvers en analisten actueel nieuws en houden we belangrijke data goed in de gaten. Ook worden hier dagelijks marktupdates gedeeld en al ons nieuws, onze video’s en updates overzichtelijk gepresenteerd. Ben je nog geen lid? Probeer het 30 dagen gratis!

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie