PremiumSolana (SOL) het beste alternatief op Ethereum (ETH)?

In onze Discord community voor leden ontvingen we de afgelopen dagen meerdere analyse verzoeken voor Solana. Het leek ons dan ook een goed idee om dit project in de spotlight te zetten en hier een premium reeks artikelen aan toe te wijden. In deze reeks duiken we in de fundamentals achter een cryptocurrency en zullen we periodiek terugkomen om de ontwikkelingen in de gaten te houden. Zoals jullie van ons gewend zijn analyseren we verschillende statistieken om een duidelijk en realistisch beeld te schetsen. Ook werpen we een korte blik op recente ontwikkelingen en toetsen we wat voor impact deze hebben gehad. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben kun je deze eenvoudig stellen in onze Discord community, hier worden onze analyses doorgaans 48 uur eerder gedeeld en kom je eenvoudig in contact met ervaren analisten en handelaren.

Solana (SOL)

In slechts 2 jaar tijd heeft Solana zich tot een vaste kracht in de top 10 tokens weten te manifesteren. Het doel van Solana is om een smart contract platform te worden dat toegankelijk is voor mainstream toepassingen. Hierbij is het belangrijk dat het schaalbaar is (een bekend probleem met blockchain). Waar Ethereum (ETH) moeite heeft met schalen, belooft Solana een smart contract platform te zijn met lage transactiekosten en snelle verwerkingen. 

Prijs  Market Cap 24h volume
Solana €47 16 miljard 1.1 miljoen
Ethereum €1.860 225 miljard 11.9 miljoen
Bitcoin €27.770 529 miljard 19,54 miljoen

Tabel 1: Solana t.o.v market leaders Bitcoin en Ethereum, bron; coinmarketcap.com 

Fundamentals

In deze sectie kijken we naar belangrijke fundamentele metrics. Fundamentals focussen op onderliggend techniek, development en gebruikers van een blockchain netwerk om een beeld te geven van de lange-termijn potentie van een project. Dit vormt de basis om risico in te schatten en investeringskeuzes te maken. 

Nu we weten wat voor probleem Solana wil oplossen en hoe dit project zich wil onderscheiden van haar concurrenten is het goed om even een blik te werpen naar wat statistieken.

Schaalbaarheid

Die beloftes over schaalbaarheid? Die weet Solana waar te maken. Op het moment verwerkt Solana 50.000 transacties per seconde met extreem lage transactiekosten (0.00025 per transactie). Op dit gebied presteert Solana een stuk beter dan ethereum (zie figuur 1). Ethereum kan op het moment slechts zo’n 30 transacties per seconde aan en heeft te kampen met hoge transactiekosten (gas fees) van 20 tot soms wel 100. Founder Vitalik Buterin belooft met Ethereum 2.0 verbeteringen op elk front. De maximale transactie volume zou zo’n 100.000 transacties per seconden worden. Echter, waar Ethereum 2.0 veelal vertragingen heeft gehad en op het moment nog niet volledig opereert (verwachting is 2023) maakt Solana de claims al waar.

Project Solana Ethereum
Hoeveelheid transacties 50.000 – 65.000 tps 15 – 30 tps
Transactie kosten 0.00025 €4 – €21
Consensus mechanism Proof of stake Proof of work

Tabel 2: Vergelijking Solana en Ethereum Bron; Solwealth 

Let op, verwar de hoge gas fees van Ethereum niet als kritiek. De hoge gas fees zijn een gevolg van de extreem grote vraag naar het netwerk. Met een grote achterban aan ontwikkelaars en sterke financiering, is Ethereum een leider in de markt.

Ontwikkelaars op het netwerk

Een belangrijke indicator voor een gezond groeiend netwerk is het aantal ontwikkelaars op het netwerk. Ontwikkelaars creëren namelijk on-chain tools zoals NFT handelsmarkten, DeFi/yield farms, Blockchain games en toekomstige innoverende applicaties waar wij het bestaan nu nog niet eens van weten. Een breed assortiment aan tools op een netwerk trekt gebruikers aan die de cryptovaluta kunnen gebruiken voor hun gewenste doeleinden. Daarnaast betekent het hebben van veel ontwikkelaars ook dat het netwerk actief verbeterd wordt; ontwikkelaars zijn diep met het netwerk verweven en zijn daarom gestimuleerd om te innoveren op het netwerk en dus sneller en goedkoper te maken. Hoe meer ontwikkelaars des te decentraler (en eerlijker) er gestemd wordt ten behoeve van de groei van het netwerk. Dit staat vaak centraal voor een gezond netwerk.   

In onderstaande figuur is duidelijk te zien hoe Solana meegroeit met de indrukwekkende groei van Ethereum. Ethereum loopt nog flink voor met bijna 3000 developers, waar Solana (ongeveer) 1000 ontwikkelaars op dit moment heeft. Echter laten deze getallen een indrukwekkende groei zien, met name als men rekening houdt met het feit dat Solana pas actief is sinds April 2020.

Figuur 1: Bron; Electric Capital

Recente ontwikkelingen

Solana Pay

Recent heeft Solana het Solana Pay project aangekondigd. Het doel; een globaal betaalmiddel (van crypto valuta’s en stable coins zoals USDC) met lage fees voor directe transacties (peer-to-peer) tussen klant en handelaar.  

De kracht zit in het elimineren van een tussenpartij in transacties (zoals banken, overheden, etc.). Zo kan de handelaar goedkoop en snel persoonlijke aanbieding en (on-chain) loyaliteitsprogramma’s opzetten. Hiermee ontwricht Solana Pay mogelijk de huidige globale gecentraliseerde transactie markt. De waarde hiervan is geschat op zo’n $2 biljoen (McKinsey, 2020), zie onderstaande afbeelding. Ter vergelijking; Solana heeft op het moment een totale marktwaarde van $30 miljard.  

 

Figuur 2: Bron; Mckinsey 2020 

Uiteraard nemen Bitcoin, Ethereum en vele andere crypto valuta’s ook een stukje van de transactie markt “taart” in handen. Hoe die verdeling er in de toekomst uitziet is lastig te zeggen, maar de ambitie van Solana en de sterke achterban (veel developers en gebruikers groei) zetten wind in de zeilen van Solana.

Waar XRP (Ripple) meer focust op institutionele transacties, is Solana juist gefocust op de algemene consument en handelaren. Hoewel het accepteren van crypto valuta transacties voor consumenten, winkels en handelaren al jaren mogelijk is, heeft Solana de ambitie om de kracht van on-chain decentrale betalingen in de handen van de consumenten en handelaren te brengen; denk aan geïntegreerde DeFi yield generatie, fraude bescherming en on-chain eigendom van klant – verkoper relatie. 

Risico’s

Het is natuurlijk niet een en al rozengeur en maneschijn. Zo zijn er aantal zaken om bewust van te zijn mocht je willen investeren in Solana. 

Centrale nodes Solana Foundation

Solana is op het moment relatief centraal opgezet vanwege zijn afhankelijkheid van de Solana Foundation. Op het moment is de Solana Foundation de enige entiteit die core nodes ontwikkelt op de blockchain. Dit zijn naar schatting zo’n 1500 nodes. Dit valt in het niets t.o.v. Ethereum die zo’n 300.000 nodes heeft. Die centralisatie maakt Solana gevoeliger voor aanvallen. Het vertrouwen groot in de Solana Foundation, heeft de crypto-community vaak een voorkeur voor decentrale netwerken.

Blockchain offline

Het is gebleken dat Solana vatbaar is voor aanvallen. Hierdoor heeft de Solana blockchain een aantal keer gedeeltelijk of volledig offline gestaan. Zo zijn er DDOS aanvallen geweest. In september 2021 is de blockchain 17 uur volledig offline geweest door aanval waarbij bots 400.000 transacties per seconde forceerden. Ethereum is stuk meer gedecentraliseerde t.o.v. Solana en is in de praktijk niet offline te krijgen. 

Veel tokens in bezit van insiders

Groot deel van Solana tokens wordt vastgehouden (en gestaked) door insiders. Dit komt doordat Solana een initial token allocation van 50% heeft uitgegeven aan insiders. Dit is een stuk meer dan Ethereum (15%) en Bitcoin (0%). 

Solana kopen of verkopen?

Solana laat een sterke groei en ambitie zien. Dit geeft ons vertrouwen voor de toekomst. Hoewel Solana nog (relatief) jong is en er veel concurrentie is in de smart contract ruimte, maakt Solana de beloftes tot nu toe waar. 

Om antwoord te krijgen op de vraag om te kopen of verkopen verwijzen we je graag door naar onze Discord community. Daar bediscussiëren onze analisten en ervaren handelaren dagelijks hun eigen in- en uitstapmomenten. Ook delen we hier regelmatig aanvullende koersanalyses en updates van projecten die we eerder in deze rubriek hebben behandeld. Via Discord kunnen we 24/7 kennis met elkaar delen en proberen we samen met onze leden de markt voor te blijven. 

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt zijn gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten en dienen alleen voor educatieve doeleinden.

Laura
Heb jij ook al SOL in je portfolio?

Laatste Nieuws

Next Post