Thom Derks Thom Derks Thom Derks
31/12/2023 06:59 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/12/2023 06:59 Columns

Bloomberg expert voorspelt 10 zware jaren voor bitcoin en aandelen

Bitcoin-BTC
icon-columns
Columns
Bitcoin worstelt, verkoopdruk stijgt, HODL’ers zetten nieuw record

Foto: BeautifulBlossoms/Shutterstock

De afgelopen 10 jaar hebben de bitcoin koers en de Amerikaanse S&P 500 monsterlijk goede prestaties neergezet. Jordan Brook van AQR Capital Management weet bijvoorbeeld te berekenen dat de S&P 500 sinds 2013 ongeveer 12% per jaar is gestegen (gecorrigeerd voor inflatie). Op basis van die sterke prestaties voorspelt Jordan Brook dat het vrijwel onmogelijk is om die prestaties door te zetten en dat zelfs gemiddelde rendementen een lastig verhaal worden voor de S&P 500 en in het verlengde daarvan ook voor bitcoin.

“Er is een wonder nodig om de prestaties van de aandelenmarkt van het afgelopen decennium te evenaren”, aldus Brooks.

Als je naar de waarderingen van bedrijven kijkt, dan zijn die wellicht veel te hoog, maar persoonlijk denk ik dat er iets anders aan de hand is wat Jordan Brooks en zijn collega’s niet meenemen in hun analyse.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Tweewekelijkse macro-economische nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Je ontvangt iedere maandag een marktupdate met de belangrijkste macro-economische ontwikkelingen voor de bitcoin koers en aandelen. Vervolgens selecteer ik iedere vrijdag de vijf belangrijkste financiële grafieken van dit moment.

Advertentie

Waarom presteren aandelen en bitcoin zo goed?

Wat Jordan Brooks en veel andere analisten doen is teveel kijken naar de cijfers van bedrijven. Op basis daarvan concluderen ze dat er geen rek meer in de markt zit en dat de groei van de afgelopen 10 jaar ongelooflijk was.

Wat ze daarbij over het hoofd zien, is dat veel mensen niet alleen maar in indexfondsen als de S&P 500 investeren vanwege de winsten van de bedrijven in het indexfonds, maar ook om hun vermogen te beschermen tegen inflatie.

Aandelen zijn in het fiat-geldsysteem, waarin centrale- en commerciële banken de economie overspoelen met geld, niet alleen maar interessant vanwege hun winsten; maar ook als een vorm van schaarste.

Aandelen zijn als het ware (net als bitcoin) een soort store of value geworden die mensen kunnen beschermen tegen inflatie. Dat is waarom de aandelenkoersen van bedrijven blijven stijgen, ondanks dat experts roepen dat er op basis van de omzet- en winstcijfers van deze bedrijven niets meer van klopt.

‘De blockchain gaat ons leven meer veranderen dan het internet’
  • icon-columns
    Columns

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Er bestaat een kans dat de bitcoin koers en de aandelenkoersen nu een lastigere periode te wachten staan, maar dat hangt naar mijn mening allemaal af van het monetair beleid van centrale banken en de mate van kredietcreatie in het financiële systeem.

Op basis van de bovenstaande grafiek kun je concluderen dat aandelen momenteel overgewaardeerd zijn ten opzichte van hun winstcijfers en dat we mogelijk gaan terugkeren naar het lange-termijn gemiddelde (grijze lijn), maar zekerheid bestaat niet in dit geval.

De continue stijgingen van aandelen en bitcoin kunnen ook het gevolg zijn van het vertrouwen dat de samenleving langzaam verliest in het fiatgeld van overheden. Dat kan weleens een thema zijn dat de komende 10 jaar duidelijk naar de voorgrond komt.

Als overheden de geldhoeveelheid onbeperkt blijven uitbreiden, dan zullen de waardes van aandelen en bitcoin ook onbeperkt blijven toenemen (uitgedrukt in dat fiatgeld).

Bitcoin op weg naar $1 miljoen: dit is waarom de prijs geen zorgen verdient
  • icon-columns
    Columns

Gratis financiële nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Elke maandag en vrijdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie