Timo Bult Timo Bult Timo Bult
01/10/2023 15:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/10/2023 15:03 Columns

Crypto-investeerders kijk uit: NFT’s zijn helemaal niet dood

icon-columns
Columns
Crypto-investeerders kijk uit: NFT’s zijn helemaal niet dood

Foto: paul rushton/Shutterstock

“95% van alle crypto NFT’s zijn nu waardeloos” was een van de koppen op Crypto Insiders. De markt van digitale verzamelplaatjes ligt volledig op zijn gat, maar non-funigble tokens (NFT’s) zijn zeker niet waardeloos. In deze column leg ik uit waarom.

Volg jij mij al op X? Hier deel ik interessante inzichten en kan je mij vragen stellen. Ik ben heel benieuwd wat jij vindt van het nieuws omtrent NFT’s! Je vindt me via deze link.

Bitcoin koers omlaag door ‘geheime’ renteverlaging Amerikaanse centrale bank?
  • icon-columns
    Columns

70.000 NFT’s met een waarde van 0 ethereum

Volgens een onderzoek van crypto-platform dAppGambl is 95% van alle NFT’s nu waardeloos. De onderzoekers keken naar maar liefst 73.257 verschillende collecties. 69.795 daarvan hebben op dit moment een waarde van welgeteld 0 ethereum (ETH).

Dit houdt volgens de onderzoekers in dat 23 miljoen mensen NFT’s bezitten die waardeloos zijn. De hype die in 2021 nog goed was voor 2,8 miljard dollar aan maandelijks handelsvolume is volledig onderuit gegaan.

Als je het mij vraagt is dat niet gek. De belangrijkste reden voor veel investeerders om een NFT te kopen was speculatie. Met de bizarre waardestijgingen van crypto-verzamelplaatjes waren er genoeg mensen die dachten “dat wil ik ook wel!”

Maar zoals we wel vaker hebben gezien binnen crypto is dat niet zo simpel. Zoals ook het geval is met meme-coins, blijkt een groot deel van de crypto-investeerders te denken morgen miljonair te kunnen zijn.

NFT’s zijn niet alleen crypto-verzamelplaatjes

Waar velen echter de mist in gaan is door NFT’s als overkoepelende term op gelijke voet te zetten als alle (naar mijn mening nutteloze) digitale verzamelplaatjes. Ja deze plaatjes zijn NFT’s, maar niet alle NFT’s zijn dit soort plaatjes.

Binnen crypto is het belangrijk om door alle hype en speculatie heen te kijken. Uiteraard zijn succesverhalen van investeerders die opeens multimiljonair zijn fascinerend, maar dat is voor mij hetzelfde als iemand die de loterij wint; het zal jou waarschijnlijk nooit overkomen.

Veel fascinerender is het dan ook om naar de technologie achter crypto-projecten te kijken. NFT’s kunnen bijvoorbeeld in de echte wereld een belangrijke rol gaan spelen. Vervalsing van festivaltickets kan verleden tijd worden, belangrijke documenten kunnen betrouwbaar gedigitaliseerd worden en digitale items in computerspellen kunnen ook echt waarde krijgen.

Alhoewel dit misschien saai klinkt en niet zal zorgen voor een stijging van 1000% in 1 week tijd, is het wel waar crypto uiteindelijk zijn waarde moet gaan bewijzen. NFT’s zijn niet waardeloos, nutteloze digitale verzamelplaatjes wel.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie