Thom Derks Thom Derks Thom Derks
24/12/2023 07:39 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/12/2023 07:39 Columns

Dit thema wordt cruciaal voor de bitcoin koers in 2024

Bitcoin-BTC
icon-columns
Columns
bitcoin-bullmarket-altcoins-crypto

Foto: Shutterstock/Kjetil Kolbjornsrud

Het verhaal van 2023 waren de agressieve renteverhogingen van centrale banken en de problemen die zij voor de economie en de bitcoin koers zouden veroorzaken. Opmerkelijk genoeg lijkt dit verhaal zich te ontwikkelen als een sprookje, waarin vrijwel alle assets op jaarbasis een fantastische koerswinst wisten te noteren. De bitcoin koers wist met ruim 160% te stijgen in 2023, maar de verwachtingen voor 2024 zijn vanuit één perspectief heel anders.

De cruciale vraag voor de bitcoin koers in het komende jaar wordt hoeveel de wereldeconomie zal vertragen en vooral hoe plotseling die vertraging komt.

Wat gaat de Bitcoin halving voor de koers betekenen?
  • icon-columns
    Columns

Tweewekelijkse macro-economische nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Je ontvangt iedere maandag een marktupdate met de belangrijkste macro-economische ontwikkelingen voor de bitcoin koers en aandelen. Vervolgens selecteer ik iedere vrijdag de vijf belangrijkste financiële grafieken van dit moment.

Advertentie

Cruciaal jaar voor bitcoin

Krijgen we een wereldwijde recessie of krijgen centrale banken het voor elkaar om de inflatie te verslaan zonder problemen te veroorzaken? Dat is de vraag waar investeerders momenteel mee worstelen.

De bovenstaande grafiek van Bloomberg toont dat veel investeerders in 2024 een lagere rente verwachten (zwarte lijn). Het vreemde is dat de obligatiemarkt momenteel richting een recessie wijst, terwijl aandelen en bitcoin zich gedragen alsof er JUIST GEEN recessie komt.

Die twee markten kunnen natuurlijk niet allebei gelijk krijgen.

Voor bitcoin belooft het helemaal een bijzonder jaar te worden, want naast de speculatie over een mogelijke recessie, die op de korte termijn negatief zou zijn, kunnen we ons verheugen op de Amerikaanse Spot Bitcoin ETFs en natuurlijk de halving.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Wat gaat de bitcoin koers doen in 2024?

Tot nu toe is de trend bullish voor bitcoin en verschillende technische indicatoren bevestigen dat. Neem bijvoorbeeld de onderstaande grafiek met de Supertrend-indicator; die geeft op dit moment een bullish signaal, met als bodemprijs de koers van 39.965 dollar voor bitcoin. Als de koers boven die dynamische bodem kan blijven, dan ziet het er vanuit het perspectief van deze indicator goed uit.

De indicator gaf zijn bullish signaal op 1 oktober 2023, op het moment dat de koers voorbij de 27.500 dollar schoot en sindsdien steeg bitcoin met ongeveer 60%.

Een andere indicator die momenteel bullish is over de bitcoin koers is de Parabolic SAR; die doorgaans betrouwbare signalen geeft over het sentiment in de markt (bullish/bearish). Deze indicator is iets gevoeliger dan de Supertrend-indicator, maar is daarom juist uitstekend om het sentiment in de gaten te houden.

Na een reeks van 9 bearish-dagen voor deze indicator gaf de Parabolic SAR op 20 december weer een bullish signaal. De bodem voor deze indicator ligt op 40.480 dollar, waar bitcoin dan ook boven moet blijven om het bullish-sentiment vast te houden.

Opvallend is dat allebei deze indicator de koers van ongeveer 40.000 dollar aangeven als bodems. Zodoende lijkt dat een belangrijke grens voor bitcoin. Wat denk jij? Gaan we in 2024 een nieuwe all-time high neerzetten of gooit een recessie nog roet in het eten?

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Gratis financiële nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Elke maandag en vrijdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie