Thom Derks Thom Derks Thom Derks
03/12/2023 10:14 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/12/2023 10:14 Columns

Is dit de geheime reden voor de koersexplosies van bitcoin?

icon-columns
Columns
Centrale bankier pleit voor renteverlaging met gevolgen voor bitcoin

Foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

De bitcoin koers gaat al weken door het dak en flirt momenteel met de symbolische grens van 40.000 dollar. We weten allemaal dat de Amerikaanse Spot Bitcoin ETF verantwoordelijk is voor een groot deel van de hype en natuurlijk dat de aanstormende halving van april 2024 meespeelt in het stijgen van de feestvreugde.

Maar er is één indicator die eigenlijk alle koersexplosies van bitcoin uit het verleden wist te voorspellen. Welke dat is? Daar gaan we de komende vijf minuten samen induiken.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen hier €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Tweewekelijkse macro-economische nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Beleggen in bitcoin, goud, aandelen, olie, rentebesluiten van centrale banken, inflatie, alles komt voorbij in de nieuwsbrief.

Advertentie

Bitcoin en de Globale Liquiditeit Index

Zoals je kunt zien is de gele lijn in de bovenstaande grafiek extreem belangrijk geweest voor de bitcoin koers. In principe voorspelde het begin 2020 al de enorme bullmarkt die ons later dat jaar en in 2021 te wachten stond.

Het gaat om de Globale Liquiditeit Index.

Dat klinkt heel spannend, maar in principe is het niets meer dan een geconsolideerde (samengevoegde) balans van alle grote centrale banken op de wereld. In mijn ogen is dit DE belangrijkste grafiek om te volgen voor lange-termijn investeerders.

Kijk bijvoorbeeld naar de explosie van de gele lijn vanaf maart 2020 (start van de COVID-19 pandemie). Niet lang nadat centrale banken de wereldeconomie overspoelden met kapitaal begonnen bitcoin en andere risico-assets aan hun explosieve stijgingen.

Zelfs als we inzoomen op de afgelopen maanden zien we een duidelijke correlatie tussen de groei van de balans van centrale banken en de stijgingen van de bitcoin koers. In oktober 2022 bereikten de balansen een lokale bodem en sindsdien zien we weer een opleving van bitcoin.

Ook de huidige stijging gaat gepaard met een stijging van de balansen van de wereldwijde centrale banken.

‘Bitcoin koers van 180.000 dollar in aantocht’
  • icon-columns
    Columns

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Voor mij is dit de belangrijkste indicator/grafiek om naar te kijken voor lange-termijn investeringen. Natuurlijk zijn er andere factoren die een rol spelen, maar de rol tussen de groei van de balansen van centrale banken en de koersen van risico-assets als bitcoin lijkt onmiskenbaar.

Voorlopig doen de Westerse centrale banken hier nog niet aan mee, maar als de Amerikaanse- en Europese centrale bank straks ook de rentes gaan verlagen en hun balansen gaan uitbreiden, dan kan 2024 weleens een heel interessant jaar worden voor de bitcoin koers.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Ook deze indicator volgen?

Ik publiceer regelmatig updates van deze indicator in mijn (gratis) nieuwsbrief genaamd De Geldpers. Je kunt je hierop abonneren via de link en mocht je deze indicator zelf willen toevoegen aan jouw Tradingview, dan kun je me altijd een berichtje sturen in de comments van mijn nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie