Timo Bult Timo Bult Timo Bult
21/08/2021 18:30 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/08/2021 18:30 Columns

Timo’s take: Ethereum (ETH) nadert grootste update ooit, wat gaat er precies gebeuren?

icon-columns
Columns
Timo’s take Ethereum (ETH) nadert grootste update ooit, wat gaat er precies gebeuren

Binnen de crypto-sector zijn projecten en netwerken altijd in beweging. Cardano (ADA) gaat binnenkort smart contracts lanceren, Ethereum (ETH) lanceerde onlangs nog de belangrijke London update en ETH 2.0 ligt op de horinzon; het zijn allemaal ontwikkelingen die ons telkens een stap dichterbij een gedecentraliseerde en eerlijke wereld brengen. In Timo’s take van deze week leg ik uit wat Ethereum 2.0 is en hoe deze grote update tot stand zal komen.

Dit is waarom ik denk dat de bitcoin koers onder druk staat
  • icon-columns
    Columns

Ethereum (ETH) gaat van mining naar staking

Op dit moment draait Ethereum nog op een zogenoemd proof-of-work (PoW) protocol. Dat houdt in dat ether miners ingewikkelde berekeningen moeten oplossen om transacties te mogen verwerken, net als bij Bitcoin (BTC) dus. Op het gebied van censuurbestendigheid werkt dit mechanisme goed, maar kijken we naar het energieverbruik en schaalbaarheid van zo’n netwerk, dan is het minder toekomstbestendig. Ethereum kampt al langere tijd met enorm hoge transactiekosten als gevolg daarvan, en daarom werken Ethereum-ontwikkelaars aan een grote overstap.

Het netwerk zal overstappen naar een proof-of-stake (PoS) netwerk. In deze column leg ik uit hoe dit bij Cardano werkt, maar het is vergelijkbaar met waar Ethereum naartoe gaat. Binnen dit netwerk zijn het niet langer de miners meer die transacties verwerken maar stakers, gebruikers die hun ETH vastzetten om bij te dragen aan de beveiliging van het netwerk. Het mooie aan PoS is dat iedereen mee kan doen. Je hebt niet langer meer dure mining-apparatuur nodig die veel elektriciteit verbruiken.

Advertentie

Het oude Ethereum netwerk zal in IJstijd belanden

De overstap van Ethereum naar het nieuwe netwerk is een mega klus. Er kan veel fout gaan waarbij enorme schade veroorzaakt kan worden. De ontwikkelaars pakken dit dan ook grondig aan door het in stappen te doen. De eerste stap was de lancering van de Beacon Chain afgelopen december.

Dit is een nieuwe blockchain waarop PoS al is geactiveerd. Dat netwerk draait nu parallel aan het originele netwerk en men kan daar nu al ETH staken. Inmiddels staat er al 7.000 ETH ter waarde van meer dan $22 miljard vast op deze chain. Vertrouwen is er dus zeker!

De volgende stap is “the merge,” de samenvoeging van ETH 1.0 en 2.0. Op dat moment is Ethereum officieel een PoS-netwerk en zal het oude netwerk in een “IJstijd” belanden dankzij de difficulty bomb. Deze bom maakt het minen van ETH onmogelijk waardoor miners dus niet vrolijk verder kunnen gaan met Etherem 1.0.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Niet één, maar 64 chains

Met de bovenstaande updates en forks wordt het energieverbruik drastisch verlaagd. Maar het is nog niet per se een verbetering van de capaciteit van Ethereum. Shard chains moeten Ethereum nog sneller en efficiënter maken doordat niet een enkele chain al het werk doet, maar meerdere.

In totaal zullen 64 chains het werk delen. Hierdoor blijft ook de toetredingsdrempel om mee te kunnen doen aan het netwerk met een node laag omdat je niet langer het hele netwerk bij hoeft te houden (dus goed voor decentralisatie). De bedoeling is zelfs om mensen de mogelijkheid te geven Ethereum te draaien op een simpele laptop of telefoon.

Ethereum heeft dus een zeer interessante tijd voor de boeg. Verwacht wordt dat the merge nog dit jaar kan plaatsvinden en shard chains volgend jaar komen. Het netwerk zal op dat moment dus sneller, goedkoper en duurzamer worden. Maar de grote vraag is; blijft Ethereum de smart contract koning?

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie